20. izložba konja u Vrbovcu

0
Komunalac add

U organizaciji Konjogojske udruge Vrbovec, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Vrbovca, održana je 20. izložba konja u Vrbovcu, odnosno tradicionalna izložba konja hrvatskog hladnokrvnjaka te revija i ocjenjivanje ostalih pasmina konja.

Okupljene na gradskoj tržnici u Vrbovcu uvodno je pozdravio predsjednik Konjogojske udruge Vrbovec Željko Vrščak, koji se ujedno zahvalio svima koji su sudjelovali sa svojim konjima na izložbi i svima koju su pomogli da se organizira jubilarna izložba konja.

Na izložbi su bili nazočni: načelnik Sektora za stočarsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede dr. Mato Čačić, rukovoditeljica Odjela za kopitare pri Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu i tajnica Udruge hrvatskih uzgajivača konja hrvatski toplokrvnjak, dr. Vesna Tomše Đuranec, tajnik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Bruno Kosor, voditelj uzgoja hrvatskog posavca Igor Hrastovic, zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovca Marko Belošević te direktorica Turističke zajednice Grada Vrbovca Jasna Benedik.

U svom su obraćanju pohvalili izložbu koja je ove godine organizirana po 20. puta u Vrbovcu te koja puno znači za popularizaciju i očuvanje hrvatskih autohtonih pasmina konja, ali i za razvoj i očuvanja konjogojstva i tradicionalne baštine na širem vrbovečkom području. Pri tome su apostrofirali neizmjernu ulogu i doprinos predsjednika i velikog zaljubljenika u konjogojstvo Željka Vrščaka.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Marko Belošević koji je naglasio da ga raduju izložbe konja u Vrbovcu i da će Grad i dalje davati potporu kvalitetnim projektima na razvoju konjogojstva, na zaštiti hrvatskih autohtonih domaćih životinja te očuvanju tradicijskog načina života na selu.

Izložba je okupila mnoge zaljubljenike u konje, ne samo vrbovečkog kraja nego i iz područja Zagrebačkog prstena, kao i iz ostalih dijelova Hrvatske.

Posjetitelji su uz već tradicionalnu izložbu i odabir pasmine hrvatskog hladnokrvnjaka mogli vidjeti odabir pasmine hrvatski posavac kao i reviju ostalih pasmina konja. Nakon službenog otvaranja izložbe započeli su prikazi grla pasmine hrvatski hladnokrvnjak i hrvatski posavac nakon čega je uslijedila revija toplokrvnih pasmina na kojoj su se mogli vidjeti pasmine poput lipicanca, hrvatskog kasača, arapskog konja, gidrana, hrvatskog toplokrvnjaka, hrvatskog športskog konja, noniusa i drugih te revija konjskih kočija – izjavila je tajnica Konjogojske udruge Vrbovec Leona Kandrač.

U kategoriji pastuha hrvatski hladnokrvnjak pobjednik je pastuh Zetkan, čiji je vlasnik Mladen Đurđević iz Bojnikovca. U kategoriji HH kobila pobjednica je Dona vlasnika Josipa Žganjera.
U kategoriji HH kobila sa ždrijebetom pobjednica je kobila Zrinka vlasnika Željka Vrščaka iz Vrbovca, a u kategoriji HH omica pobjednica je Drina čiji je vlasnik Dražen Miklica iz Svetog Petra Čvrsteca. Za šampionsko grlo pasmine Hrvatskog hladnokrvnjaka izabrana je kobila Ruža vlasnika Mladena Đurđevića. U kategoriji hrvatskog posavca kobila sa ždrijebetom pobjednica je kobila Rika vlasnika Stjepana Žganjera iz Poljanskog Luga. Za najatraktivnije grlo toplokrvnih pasmina izabran je kastrat Mr. White vlasnice Nikoline Ranilović.

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime