2. Književni dani “Marija Jurić Zagorka”

0
Komunalac add

Narodna knjižnica Vrbovec u listopadu je raspisala 2. po redu natječaj za kratku priču „Marija Jurić Zagorka“. Na natječaj se moglo prijaviti do 1. siječnja 2022. Na natječaju su i ovaj put mogli sudjelovati punoljetni autori i autorice iz Republike Hrvatske i inozemstva koji pišu na hrvatskom jeziku, svaki sa samo jednim radom. Tema kratke priče bila je slobodna, ali morala je sadržavati motiv ili atmosferu gorčine, ogorčenosti, tuge, samoće, bijesa, čežnje i slično. Na natječaj je pristiglo čak 227 priča iz zemlje i inozemstva (Nizozemska, BiH, Srbija, Slovenija, Italija, Njemačka). –Pristiglo je više prijava nego prošle godine, što je i bilo za očekivati i natječaj je očito prepoznat kao nešto vrijedno. Prijavilo se i nekoliko naših sugrađana, također više nego prošle godine, što nam je izuzetno drago, da je natječaj prepoznat i u našem gradu – ističe zamjenica ravnateljice Narodne knjižnice Vrbovec Mateja Hrgovan.

Uz novčane nagrade, tu su i druge vrijedne nagrade sponzora Badel 1862. Nagrađene kratke priče i priče ostalih finalista objavljene su na internetskim stranicama Narodne knjižnice Vrbovec. Dodjela nagrada i javno predstavljanje nagrađenih autorica/autora i njihovih kratkih priča održat će se u Narodnoj knjižnici Vrbovec u subotu, 5. ožujka 2022. godine u povodu obilježavanja rođenja naše književnice i novinarke Marije Jurić Zagorke (rođene 2. ožujka 1873. u Negovcu pokraj Vrbovca) po kojoj ovaj natječaj i nosi ime.

Zagorkini književni dani

Osim natječaja, program Zagorkini književni dani obuhvaća i različite radionice namijenjene djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a od ove godine u pripremi su i događanja za odrasle. –Za osnovnoškolce pripremamo radionice Od teksta do slike i Od slike do teksta koje će održati prof. Irena Skopljak Barić i Ivan Mak iz udruge Artoratorij. Radionicu za srednjoškolce o novinarskom uređivanju s naglaskom na temama o književnosti, umjetnosti i kulturi održat će Ivan Herceg, književnik, urednik časopisa Poezija i redaktor u Jutarnjem listu. Za odrasle pripremamo čitaonicu Zagorkinih djela koju će voditi Josipa Dragičević, književnica i doktorica znanosti koja se dosta bavila ženskim pismom – najavljuje Hrgovan.

Knjižnica za petak, 4. ožujka najavljuje i književni susret s Julijanom Matanović. –Predstavit ćemo djela ove književnice i sveučilišne profesorice koja se u svojem radu bavila ženskim pismom, kao i Zagorkom. Razgovor će voditi prof. Irena Skopljak Barić – ističe Mateja Hrgovan.

Program je osmišljen prema ideji Irene Skopljak Barić koja je ujedno i suorganizatorica.
Za vizualno rješenje, koje je ove godine i dorađeno, zaslužna je Valerija Jakuš.
Sponzor je i ove godine Badel 1862.  Program je sufinanciran sredstvima Grada Vrbovca, Ministarstva kulture i medija RH, Zagrebačke županije i Društva hrvatskih književnika.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime