13. vrbovečki božićni žig

0
Komunalac add

Vrbovec od 2009. godine baštini poštansku-filatelističku tradiciju uporabe božićnog prigodnog žiga kojim se obilježava kršćanski blagdan rođenja Isusa Krista. Tako je i ove godine inicijativu za uporabu vrbovečkog božićnog prigodnog žiga iznio Stjepan Zdenko Brezarić. U 2021. godini  jedino će se u Vrbovcu i Zagrebu koristiti božićni žigovi. Nema dvojbe, da je to sada već postala i filatelistička privilegija za građanke i građane Vrbovca koji mogu na tradicionalni način uputiti svoje čestitke i u doba epidemije Covida-19 s porukama mira, sretnih i dobronamjernih želja svim ljudima dobre volje u predstojećim božićnim i novogodišnjim blagdanima.

Iako je slanje božićnih čestitki u vrijeme interneta i društvenih mreža sve manje izraženo, to je ipak odraz tradicije koja je ukorijenjena među starijom generacijom. Poslana božićna čestitka je prije svega iskazivanje uljudnosti, poštovanja, vjere i samo radosnih želja svojim najmilijim osobama, prijateljima i poslovnim parterima, koja kasnije postaje uspomena i obiteljska dragocjena duhovna vrijednost.

Božić je blagdan mira, pomirenja i darivanja, u ozračju prihvaćanja drugoga i drugačijega, koji se u obiteljskom krugu s puno veselja i radosti svetkuje i slavi Isusovo rođenje.

Ovogodišnji 13. božićni žig koristit će se 20. prosinca u vrbovečkoj pošti u kojem se u prigodnom rješenju nalazi adventski vijenac. U dosadašnjim prigodnim žigovima motivi su bili: Sveta obitelj, božićni ukrasi, župna crkva sv. Vida i pjesma Djetešce nam se rodilo.Tako je i ovaj prigodni žig postao dio manifestacije Advent u Vrbovcu.

Svi vrbovečki božićni žigovi pronalaze svoje mjestu u svijetu tematske filatelije jer postoje brojni filatelisti ili kolekcionari diljem svijeta koji sakupljaju filatelistička izdanja posvećena Božiću. Prema tome vrbovečki božićni žigovi su ujedno i filatelistički ambasadori vrbovečke pošte i Grada Vrbovca koji putuju u razne dijelove zemaljske kugle ili pronađu mjesto u filatelističko-kolekcionarskim zbirkama.

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime