10. obljetnica smrti velikog slikara Ivana Rabuzina

0
Komunalac add

U povodu obljetnice smrti Ivana Rabuzina (1921.-2008.), izaslanstvo Grada Vrbovca danas je na čelu s gradonačelnikom Denisom Kraljem položilo cvijeće i zapalilo svijeće na grobu ovog velikog slikara, inače i počasnog građanina Vrbovca.

Komemoracija je održana u povodu 10. obljetnice smrti velikana hrvatske i svjetske naivne umjetnosti na groblju Oštrice nedaleko njegovog rodnog sela Ključa kod Novog Marofa.

Grad Vrbovec i na ovaj način izražava zahvalnost za Rabuzinov veliki doprinos likovnom životu grada i štovanje prema velikom umjetniku i njegovom djelu.

Ivan Rabuzin sudjelovao je na Vrbovečkim likovnim susretima i svojim je ugledom doveo mnoga poznata imena iz svijeta likovne umjetnosti u Vrbovec. Pitomi vrbovečki pejzaži bili su stalna inspiracija u njegovom stvaralaštvu.

Rabuzin je bio slikar životne radosti, slikao je zagorske brege, cvijeće, oblake i sunce. Imao je preko 200 samostalnih izložbi u zemlji i svijetu. O njemu je snimljeno 10 dokumentarnih filmova, te napisano 13 opsežnih monografija. U dalekom Japanu oslikao je dva velika kazališna zastora.

Tekst i fotografija: Dragan Vicković

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime