Zabilježeno čak 339 požara u pet dana!

0
Komunalac add

Hrvatska vatrogasna zajednica donosi alarmantne podatke o velikom broju požara koji su se dogodili u proteklih pet dana. Samo u razdoblju od 22. do 26. ožujka Vatrogasno operativno središte zabilježilo je 339 požara raslinja, pri čemu je opožarena površina od 1272 ha. U gašenju požara raslinja angažirana su 1.934 vatrogasca, sa 622 vozila, a petnaest puta su djelovale zračne snage. Najviše požara na priobalju je zabilježeno u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a na kontinentu u Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. Naglašavaju također da je većina ovih požara vezana uz spaljivanje biljnog otpada te savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira.

Važno je znati:

  • vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina.
  • biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima
  • prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara
  • pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
  • ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja
  • osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi
  • apeliramo na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje da ne pale biljni otpad
  • sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva).

Podsjećamo, nedavno je i Vatrogasna zajednica Grada Vrbovca apelirala kako je spaljivanje korova dozvoljeno jedino u strogo kontroliranim uvjetima, uz obaveznu najavu vatrogascima da se takva aktivnost planira. – Vatrogasci zatim odlučuju da li je spaljivanje moguće, s obzirom na meteorološke i ostale specifične uvjete. Dakle, spaljivanje se mora obavljati uz dežurstvo lokalnog DVD-a. Zbog sve gore situacije s požarima na poljima donijeli smo odluku, u suradnji s Gradom te policijom i ostalim službama, da ćemo na neki način financijski kažnjavati one koji ne prijavljuju paljenje korova – istaknuo je predsjednik zajednice Slavko Povrlišek.

Prema toj odluci, vatrogasci će izdavati račune za izlazak na intervenciju onim građanima koji spaljivanje korova i otpada na poljima ne prijave nadležnom DVD-u.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime