VREMEPLOV Kako se gradio prvi vrtić u Vrbovcu

0
Foto: Arhiva DV Vrbovec - prvi put zajedno
Komunalac add

Početkom 1970-tih godina vrbovečka općina se okreće izgradnji obrazovno sportskih, trgovačkih, bankarskih, turističko-ugostiteljskih i stambenih objekata, što je bio novi iskorak u životu Vrbovca. Tih godina izgrađen je prvi dječji vrtić, Mini market, zgrada Zagrebačke banke, stanovi, nova zgrada Srednje škole i sportska dvorana, Motel PIK Vrbovec itd. Sve je to bila urbanističko-građevinska mijena vizure vrbovečkog središta koji su temeljito promijenile izgled, ali i doprinijele kvalitetnijem životu Vrbovčanki i Vrbovčana.

Foto: Arhiva DV Vrbovec – prvi put zajedno

Izgradnja prvog dječjeg vrtića bila je nužnost i od izuzetne društveno-političke i odgojno-obrazovne važnosti za cjelokupni proces urbanizacije Vrbovca. Naime, MI PIK Vrbovec, tvornice Gradip, Oprema, Masiv i Univerzal su u to doba zapošljavale tisuće radnika, koji su svoju životnu sreću pronašli, stambeno pitanje rješavali i zasnivali obitelji u Vrbovcu.

Izvor: Komuna, informativni list općine Vrbovec, 1974. godina

Dječji vrtić Vrbovec je prva i najstarija dječja ustanova na području Grada Vrbovca koja je započela s radom 1974. Međutim, izgradnja dječjeg vrtića nije protekla lagano nego je bila opterećena raznim poteškoćama i trajala je 4 godine. Akcija Konferencije za društvenu aktivnost žena za otvaranje dječjeg vrtića u Vrbovcu 1970. naišla je na jak odaziv i potporu građana, ali tada je najveći problem bio pronalazak prostorija koje bi bile prikladne za boravak djece. Početkom 1971. bila je najavljena izgradnja dječjeg vrtića, koja je prema predviđanjima trebala završiti u jesen iste godine u koju se trebalo smjestiti oko 100-tinjak predškolske djece. U to vrijeme na čelnim mjestima općine Vrbovec bili su predsjednik Skupštine općine Marko Pavelić i predsjednik Izvršnog vijeća Ljudevit Hrgovan. Kamen temeljac za izgradnju Dječjeg vrtića kvadrature 771 m položila je Zorka Lacmanović 6. svibnja 1972. Izvođač radova bilo je građevinsko poduzeće Bor iz Bedekovčine.

Izvor: Komuna, informativni list općine Vrbovec, 1974. godina

Prema novom planu radova bilo je predviđeno da dječji vrtić bude izgrađen u jesen 1973. Tada je predsjednica Konferencije za društvenu aktivnost žena Antonija Martinčević najavila da će Dječji vrtić Vrbovec biti samostalna ustanova s vlastitim žiro računom, s time što će se materijalno-financijsko poslovanje voditi zajednički u vrbovečkoj Osnovnoj školi „7. maj“. Nabava didaktičke opreme, namještaja, kuhinjskog inventara i ostalog inventara osiguravao se preko Fonda zajedničke potrošnje u radnim organizacijama, kao i akcijama prikupljanja individualne financijske pomoći. Financijska sredstva za rad Dječjeg vrtića bila su predviđena od Zajednice obrazovanja, Fonda za neposrednu zaštitu djece, Fonda za zaštitu socijalnu zaštitu, radnih organizacija te uplate korisnika dječjeg vrtića.

Izvor: Komuna, informativni list općine Vrbovec, 1974. godina

Na prvim održanim izborima po delegatskom sustavu 1974. u općini Vrbovec za predsjednika Skupštine općine Vrbovec izabran je Franjo Dončević, a za predsjednika Izvršnog vijeća Ljudevit Hrgovan. Na Dan oslobođenja općine Vrbovec 7. svibnja 1974. konačno je otvoren Dječji vrtić Vrbovec, koji je bio prvi objekt za predškolski odgoj i obrazovanje na području vrbovečke komune. Dječji vrtić je na svečani način otvorila članica CK SK Hrvatske Zorka Lacmanović, dugogodišnja društveno-politička djelatnica općine Vrbovec. Predsjednik Općinskog sindikalnog vijeća Ivica Popović se na otvaranju zahvalio svim radnim organizacijama i svim pojedincima koji su na financijski i ini način pomogli prilikom višegodišnje izgradnje dječjeg vrtića.

Foto: Arhiva DV Vrbovec – jedan dan u vrtiću

To je bio veliki politički, društveni i radni uspjeh jer je ostvarena višegodišnja želja i zahtjevi stanovnika vrbovečkog kraja za rješavanjem pitanja čuvanja djece za vrijeme dok se oni nalaze na svojim radnim mjestima. Dječji vrtić je bio građen prema najsuvremenijim građevinskim dostignućima tog vremena čija je vrijednost iznosila oko 220 milijuna dinara. Projektant objekta bila je zagrebačka projektna organizacija Didaktainvest, a idejni autor ing. arh. Nenad Paulić. Financijska sredstava za izgradnju pribavili su Skupština općine Vrbovec i Fond za neposrednu dječju zaštitu. Moderan i prikladan namještaj za potrebe ugodnog boravka djece u Dječjem vrtiću isporučilo je DIP Otočac u vrijednosti oko 35 milijuna dinara.

Foto: Arhiva DV Vrbovec – jedan dan u vrtiću

Dječji vrtić je započeo s radom 22. svibnja 1974. godine. Upisano je prvih 20-tak vrbovečke djece, koja su bila pod stalnom paskom i brigom direktorice Jelice Mirković i odgajateljica Nevenke Žiger i Marice Kuzmek. Osnivač Dječjeg vrtića Vrbovec bila je tadašnja općina Vrbovec koji je svoju djelatnost provodila prema standardima obrazovanja predškolske djece i humanističko-razvojnoj koncepciji te u skladu sa suvremenim koncepcijama predškolskog odgoja u svijetu.

Foto: Arhiva DV Vrbovec – jedan dan u vrtiću

Kroz mnoge aktivnosti provode se radionice i projekti kojima se potiče dječje raznoliko stvaralaštvo. Dječji vrtić Vrbovec sudjeluje godinama na Vrbovečkom dječjem maskenbalu, obilježavanju Dana planeta Zemlje i mnogim drugim društvenim aktivnostima. Priređuju se posjete kazalištima, vatrogascima, pošti, tržnici, šetnjama gradom i Gradskim stadionom na kojem se organiziraju sportske aktivnosti. U Dječjem vrtiću Vrbovec tijekom svih ovih godina razvija se svekolika suradnja s roditeljima kojima se posvećuje velika pozornost i koja se s vremenom razvila u iskreno i dobronamjerno partnerstvo.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime