Volonterska akcija pošumljavanja u sklopu projekata Srednje škole Vrbovec

0
Komunalac add

U ponedjeljak 14. studenog u suradnji sa Šumarijom Vrbovec, učenici i profesori Srednje škole Vrbovec sudjelovali su u volonterskoj akciji pošumljavanja – sadnji stabala hrasta, dijela šume Novakuša. Riječ je o planiranim aktivnostima unutar Erasmus+ i pratećeg eTwinning projekta Školska motiva(k)cija, Erasmus+ KA1 projekta Traveling through the green fields of knowledge Putujemo zelenim poljima znanjai eTwinning projekta Živimo održivo koji su planirani i uvršteni u Školski kurikulum Srednje škole Vrbovec za školske godine 2022./23., 2023./24.

Upravitelj Šumarije Vrbovec, gospodin Slaven Šarić, i revirnica, gospođa Nada Kučan, dočekali su nas pred ulazom u šumu. Zajedno smo se zaputili na mjesto sadnje. Upravitelj  nam je objasnio kako funkcionira pošumljavanje, i zašto se radi.“ Pošumljavanje je umjetno podizanje šuma sadnjom sadnica ili sjetvom sjemena na površine koje su duži niz godina bez šume. Pošumljavanje površina koje su pod šumom ili površina čije tlo još nije izgubilo svojstva šumskog tla nazivamo umjetnim pomlađivanjem šuma. Radovima na pošumljavanju osnivamo šume koje već prema načinu podizanja i gospodarenja nazivamo šumskim kulturama, intenzivnim kulturama i šumskim plantažama. Pripremni radovi kod pošumljavanja sastoje se od nekoliko koraka. Tako prvo odabiremo prikladne površine za pošumljavanje, onda radimo izbor drveća za pošumljavanje odabranih površina te izabiremo način pošumljavanja, nakon čega odabiremo vrijeme pošumljavanja. Kada sve to obavimo, onda kreće priprema tla za pošumljavanje i određivanje prostornog rasporeda i međusobnog razmaka biljaka i redova.” Upravitelj nam je pokazao kako se sade sadnice, nakon čega smo zajedno s revirnicom krenuli u sadnju. Posadili smo 165 sadnica hrasta. Radna akcija trajala je dva sata, a usput se pokupilo i nešto smeća. Pojeli smo, popili, zasladili se, a neki su vješto potrgali i dio alata.

Veseli nas činjenica da su naši učenici prepoznali važnost volontiranja i odazvali se akciji pošumljavanja. Osim važnosti pošumljavanja, cilj je bio mladima predstaviti zanimanje šumar. Kad mladi iz prve ruke vide što sve jedan radnik u određenoj profesiji radi, tada mogu naučiti zbilja poštivati svaku struku i svako zanimanje. To su mladi ljudi, bez iskustva, koji su naučili kako pravilno zasaditi sadnicu. Učenici su na radnoj akciji bili u pratnji stručnih suradnika, socijalnog pedagoga Miroslava Orušilića i knjižničarke Ane Dobreš te profesorice Marijane Radić.

Naši volonteri: Lana Vrščak (2.a), Fabijan Janeković (3.g), Marija Crnoja (3.a), Anja Mataković (3.a), Marin Cvjetanović (1.a), Maja Grubešić (1.a), Ela Vozdecki (1.b) i   Mateo Markuš  (4.b).  Šumariji Vrbovec, upravitelju Slavenu Šariću i revirnici Nadi Kučan veliko hvala za suradnju, volju i strpljenje te poklonjenoj knjizi. Nadamo se i veselimo svakoj budućoj suradnji! Našoj profesorici Adrijani Levatić hvala za organiziranje akcije, a stručnim suradnicima Miroslavu Oršuliću i Ani Dobraš te profesorici Marijani Radić za koordinaciju i pratnju. Članovima projektnog tima hvala na posuđenom alatu i podršci. Veliko hvala ide našim divnim učenicima koji brinu o ekologiji i okolišu, i koji se uvijek rado odazovu na sve radne – volonterske i humanitarne akcije.

Autorica teksta: Ana Dobraš, školska knjižničarka, Srednja škola Vrbovec

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime