Upute HZJZ-a za srednje škole

0
Komunalac add

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za srednje škole, koje daju detaljne smjernice kako održati praktične vježbe, dopunsku nastavu te popravne i razlikovne ispite za srednjoškolce. Raspisane su i upute za obranu završnih radova u srednjim strukovnim školama.

Preporučuje se da u prostoriji ne bude više od 10 učenika i nastavnika. Kod praktičnih vježbi i ispita preporučuje se da se jednom formirana grupa čim manje susreće i miješa s drugim grupama te da se učenici ne zadržavaju u hodnicima, zajedničkim prostorijama ili na dvorištu.

Preporučene su i pauze od barem 30 minuta između aktivnosti kako bi se prostorije mogle provjetriti, očistiti i kako bi bilo dovoljno vremena za ulazak i izlazak učenika uz održavanje razmaka od dva metra.

Svim aktivnostima koje se moraju provesti unutar školske ustanove mogu pristupiti samo oni učenici koji ne pokazuju znakove akutne respiratorne bolesti, kao niti oni kojima je izrečena mjera samoizolacije ili oboljeli od koronavirusa. “Pristupnicima kojima će se uskratiti obrana završnog rada iz bilo kojeg od ta dva razloga treba omogućiti polaganje u drugom terminu prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja”, stoji u preporukama HZJZ-a.

Prostorije u kojima će se održavati praktična i dopunska nastava, vježbe i ispiti moraju se svaki dan prije dolaska temeljito oprati i dezinficirati, uključujući sanitarne prostorije. Nužno je i fizičko distanciranje učenika uz razmak od 2 metra. Prije dolaska na obranu završnog rada, učenike valja uputiti da prije dolaska izmjere temperaturu.

Također, učenici i djelatnici škole svakoga će dana morati popunjavati izjave, koje će biti preduvjet za ulazak u ustanovu. Izjavom će morati potvrditi da nemaju znakove akutne respiratorne bolesti i da im nije propisana mjera samoizolacije te da nemaju saznanja da su zaraženi koronavirusom.

Na ulazu u školu mora se postaviti dezinficijens kako bi svaki učenik mogao dezinficirati ruke. Nakon toga, učenik nastavlja ravno prema ispitnoj prostoriji u kojoj piše ispit, ima vježbe ili brani završni rad. Pisani ispit provodi se u prostoriji otvorenih prozora, a ispitni materijal trebao bi pristupnike dočekati na stolu.

Učenici u prostoriju ulaze jedan po jedan, a raspored sjedenja mora poštivati udaljenost od najmanje 2 metra. Za usmeni dio ispita vrijede jednaka pravila, dok se održavanje vježbi mora ograničiti na 10 osoba u prostoriji; pritom valja voditi računa da je prostorija dovoljno velika da se može održavati primjereni razmak.

Ako se provedba ispita može organizirati na opisani način, nošenje maski ili drugih pokrivala za usta i nos kod pristupnika i svih koji sudjeluju u provedbi ispita ili vježbi nije nužno, ali se preporučuje.

Posebno se preporučuje nošenje maski (kao i rukavica) svim osobama i djelatnicima zaduženima za provjeru osobnih iskaznica i prikupljanje izjava prije ulaska u ustanovu, kao i kod drugih zaduženja za koja se pretpostavlja da neće biti moguće držanje razmaka od 2 m – preporučuje HZJZ.

Za učenike s kroničnim bolestima, koje predstavljaju veći rizik za razvoj težih oblika bolesti Covid-19, potrebno je omogućiti veći fizički razmak i nošenje medicinske maske. Ako učenik zbog zdravstvenog stanje ne može nositi masku, sve osobe koje moraju biti prisutne u istoj prostoriji koriste medicinsku masku. U danima svakog ispita, svi bi učenici trebali izbjegavati trgovine, mjesta većeg okupljanja ljudi, javnog prijevoza, kućnih druženja i slično.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime