U Vrbovcu vrhunac epidemije gripe

0
Komunalac add

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je podatke o epidemiji gripe u Hrvatskoj. Proteklog tjedna službeno je registrirana ukupno 3141 osoba oboljela od gripe, od čega je najviše prijava stiglo u prvom tjednu 2019. godine. Na području Vrbovca službeno je prijavljeno 60 oboljelih. – Navedeno upućuje da se nalazimo u uzlaznoj fazi epidemije gripe te je za očekivati da će se plato epidemije u trajanju od nekoliko tjedana postići tijekom naredna tri tjedna, nakon čega će broj oboljelih postupno padati – navode u Zavodu.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više. Na razini Hrvatske najviše ima oboljele djece u dobi od pet i šest godina te od prve do četvrte godine. Uspoređujući s podacima od prošle (2017./2018.) i pretprošle (2016./2017.) sezone, nema odstupanja jer se podaci u velikoj mjeri preklapaju.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u prvom tjednu bilo je 63 posto uzoraka pozitivnih na gripu, i to dominantno virus gripe tip A (97 posto).

HZJZ ove sezone osigurao je 320 tisuća doza cjepiva protiv gripe, koje je počelo u studenom. Inače, cijepljenje najbolji način za prevenciju gripe.

Bitni obrasci ponašanja za vrijeme epidemije gripe:

  • Budite na distanci barem 1 metar od osoba koje kašlju ili kišu, te izbjegavajte rukovanje i ljubljenje
  • Izbjegnite pothlađivanje i koristite prikladnu odjeću i obuću prilikom naglih temperaturnih promjena
  • Prekrijte lice dok kašljete ili kišete po mogućnosti maramicom za jednokratnu upotrebu, a nakon toga obavezno operite ruke
  • Perite ruke učestalo sapunom i vodom u skladu s higijenskim preporukama; te rukama ne dodirujte lice
  • Ako osjetite simptome bolesti ostanite kod kuće i kontaktirajte liječnika telefonom
  • Uslijed povišene temperature dolazi do značajnog isušivanja organizma stoga uzimajte dovoljno tekućine, a temperaturu snižavajte lijekovima ili tuširanjem u mlakoj vodi, pojedine simptome ublažite prikladnim sredstvima
  • Za bolesnu osobu osigurajte poseban prostor u kući na razdaljini od barem jedan metar od ostalih ukućana; te prostoriju redovito provjetravajte
  • Prema preporuci liječnika u prvih 48 sati od pojave bolesti, moguće je primijeniti protuvirusne lijekove
  • Bolesnoj osobi osigurajte samo jednog njegovatelja te ograničite kontakte s ostalim osobama
  • Obratite pažnju na teže simptome bolesti i u tom slučaju odmah se javite liječniku (teškoće u disanju i kratkoća daha; bol u prsima; slabost; nemogućnost kretanja i poremećaj svijesti; povišena temperatura više od tri dana; u djece grčevi i teškoće pri buđenju iz sna).

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime