Tematska sjednica// Mato Jelić: To nije opasan otpad već zemlja za prekrivanje odlagališta

0
Komunalac add

Sinoć je održana tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Vrbovca, a tema je bila odlaganje otpada tvrtke AEKS d.o.o. iz Ivanić-Grada na odlagalište komunalnog otpada Beljavine. Sjednicu su na samom početku napustili njezini inicijatori, vijećnici većine u Gradskom vijeću. Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a i HSU-a Mijo Mijatović naglasio je kako su dobili samo šturu dokumentaciju.  –Nismo dobili ugovore između Aeksa i Komunalca da vidimo po kojim uvjetima i što to Aeks zbrinjava na našem odlagalištu. Nismo dobili niti suglasnost gradonačelnika na cijene po kojima tvrtka odlaže na odlagalištu. To nas samo potiče da sumnjamo u istinitost tvrdnji gradonačelnika kao predsjednika skupštine Komunalca. Imamo samo dva nalaza Ministarstva u kojima na kraju piše da nije dozvoljeno ono što je inspektor tražio, što potvrđuje i naše sumnje da se na odlagalište ne dovozi zemlja, već otpad koji je nastao iz opasnog otpada – rekao je Mijatović.

Vijećnik Dejan Jaić (Stranka rada i solidarnosti BM 365) je dodao kako će kroz mogućnost pristupa informacijama zatražiti  sve potrebne dokumente. –Nismo željeli daljnje politiziranje i zato smo napustili sjednicu. Žao mi je jer sam još u rujnu 2018. godine obnašao dužnost predsjednika Vijeća, a nisam od strane gradonačelnika i direktora Komunalca bio upoznat s temom – istaknuo je Jaić.

Nakon utvrđenog kvoruma sjednica je nastavljena izlaganjem direktora Komunalca Mate Jelića. –U ovo kratko vrijeme koje je bilo na raspolaganju dostavio sam dokumentaciju koja je sasvim dovoljna da se jasno vidi da je stvar čista i jasna. Ne radi se o nikakvom miješanom otpadu, s nekih drugih područja što bi povlačilo promjenu odluke vijeća, radi se jednostavno o zemlji pomiješanoj s vapnom s kojom mi prekrivamo naš otpad s našeg područja. U materijalima imate rješenje inspektora zaštite okoliša koji nam je naložio da prekrijemo otpad s tom zemljom, inertnim otpadom kako piše u rješenju – pojasnio je Jelić i dodao kako imaju izvještaje ovlaštenog laboratorija da se ne radi o opasnom otpadu te da tvrtka AEKS d.o.o. posluje po cijeloj zemlji te ima sve potrebne certifikate.

Tvrtka je tu zemlju vozila i u Kutinu, Čazmu i Ivanić. Za nas je to bila jako dobra poslovna odluka, umjesto ogromnog troška iskopa i dovoza te zemlje, s ovim smo prihodovali nekakva sredstva koja smo uložili u odlagalište, da napokon dobijemo tu uporabnu dozvolu koja traje još od sanacije. Cijeli život sam ekolog i vodim brigu o okolišu, nikada ne bi svoje radnike izlagao nečem opasnom. Tvrtka Aeks je u postupku ukidanja statusa otpada za tu zemlju, za par mjeseci to uopće više neće imati status otpada. Također se nadamo nastavku radova na pruzi gdje ćemo dobiti ogromne količine zemlje koju ćemo moći deponirati za zalihu – rekao je Jelić.

Vijećnik Laburista Stjepan Fotović smatra da je napuštanje sjednice politikanstvo. –U ime vijećnika SDP-a, HSS-a i Laburista predlažem ovaj zaključak tematske sjednice. Tema je pokrenuta od strane HDZ-a iz predizbornih razloga. Komunalac ima sve potrebne dozvole, svih nadležnih institucija, za odlaganje ove zemlje na Beljavinama, kao i dopuštenje inspektora koji tu zemlju kontroliraju više puta godišnje – rekao je Fotović.

U raspravu se uključio nezavisni vijećnik Darko Dananić. –Uz svu dobru namjeru i ekološku osviještenost nisam siguran da cilj za očuvanjem firme, ne bi nekad nadvladao i nekakvu manju nepravilnost. Navodno je količina te zemlje na godišnjem nivou 5 tisuća tona. To je višestruko više nego što nam je potrebno. Tko je odobrio dovoz zemlje u Vrbovec, po kojoj cijeni? Zašto se nije pitalo Gradsko vijeće- rekao je Dananić.

Na to se nadovezao predsjednik Gradskog vijeća nezavisni vijećnik Hrvoje Herček. –Ovdje smo vi složno stali da obranimo Vrbovec od zelinskog smeća, cijena tog smeća je trebala biti oko 300 kuna. Mi ionako sad punimo kazete dovozeći ovaj otpad, puneći kapacitet odlagališta. Zar nije onda bilo bolje uzeti zelinsko smeće, nego ovo po 70 kuna – pitao je Herček.

Na pitanja je direktor Komunalca Jelić odgovorio. –Komunalni miješani otpad koji je iz Zeline primljen u to vrijeme u kojem nitko u Komunalcu pojma nije imao, po našem važećem cjeniku bio je po 595 kuna po toni. Tadašnji direktor Dražen Sudinec dao im je cijenu po 250 kuna i još smo mi vozili otpad. Cijena za ovu zemlju je nešto što nije na našem važećem cjeniku i stvar je dogovora između dvije tvrtke. Količine koje smo uzeli jesu velike, ali smo ih deponirali i imamo sad za dugo vremena rezerve za prekrivanje, nismo ih stavili u kazetu – rekao je Jelić te dodao kako je ovo redovna tehnička djelatnost odlagališta koja nema veze s Gradskim vijećem, gradonačelnikom niti skupštinom.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime