Sportaš, humanist i političar dr. Vilim Klepec – Vilko

0
Komunalac add

Prije 85 godina rođen je poznati vrbovečki nogometaš, humanist i političar dr. Vilim Klepec, koji je nezaobilazna ličnost u sportskom, društvenom i političkom životu općine Vrbovec u drugoj polovici 20. stoljeća.

Potječe iz poznate vrbovečke obrtničke obitelji. Rođen je 17. prosinca 1936. godine u Vrbovcu od oca obrtnika Vilka Klepca i majke domaćice Ane rođ. Srečec. Otac Vilko Klepec bio je obnovitelj sportskog života nakon Drugog svjetskog rata kao član Izvršnog odbora Fiskulturnog društva Naprijed od 1946. godine. Vilim je zajedno s mlađim bratom Želimirom – Željkom odrastao u Vrbovcu. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a maturirao u križevačkoj gimnaziji. Diplomirao na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu 1964. godine i stekao zvanje doktor stomatologije. Vjenčao se sa Zlatom Bedeković 1965. godine s kojom je imao dvoje djece, Sandu i Andriju te četvero unučadi. Vojni rok je služio u JNA u vremenu 1964./1965. godine.

NK Vrbovec 1955./56.

Status vrbovečke nogometne legende

Vilim je kao talentirani sportaš prve nogometne korake napravio u juniorima Vrbovca. I upravo kao junior već 1952. godine skreće pozornost na sebe zgoditkom protiv Dinama II te najavljuje karijeru rasnog i jednog od najboljih strijelaca u povijesti Vrbovca. Bio je prvak I. zone Nogometnog centra Sisak 1952., pobjednik Sjeverne lige NS Sisak 1954./55., prvak Podsavezne lige NS Koprivnica u sezonama 1961./62, 1962./63. i 1965./66., pobjednik pokalnog natjecanja 1954., pobjednik kupa NP Sisak 1955. Prema podacima Zvonimira Štanfla bio je prvi strijelac u 1957. godini kada je postigao 18 golova, a odigrao svega 8 utakmica, a u 1959. godini zabio je 49 golova u 30 utakmica. Vilim je 1963. bio član zagrebačke Trešnjevke koja je u sezoni 1963./64. bila član 1. jugoslavenske nogometne lige u kojoj se natjecala do 1966. godine.

NK Vrbovec 1956. godine.

Vrbovec je u prvenstvima 1963./64. i 1964./65. igrao u Međupodsaveznoj ligi – zapad u kojoj su se natjecali klubovi iz Međimurja, Hrvatskog zagorja, Banovine, Korduna pa do Pakraca sa sjedištem u Zagrebu. Desetak godina, koliko je Vilim igrao za Vrbovec, bio je stožerni igrač koji je u mnogim slučajevima svojim zgodicima rješavao utakmice u korist svog kluba. Bio je rasni centarfor, koji je zabijao iz svih pozicija glavom, lijevom i desnom nogom, ali je najviše golova postigao unutar. Predstavljao je neprestanu opasnost za vratare koje je izluđivao svojim neočekivanim potezima jer je bio okretan, lukav i nogometno inteligentan nogometaš. U to vrijeme u napadačkim akcijama surađivao je s Ivanom Škrinjarićem, Rudolfom Kolarom, Ivanom Mesnikom, Josipom Pršom, Josipom Kovačićem, s bratom Želimirom i drugim suigračima.

NK Vrbovec 1963. godine.

Ipak, pred kraj nogometne karijere prešao je u redove PIK Vrbovca u sezoni 1966./67. s kojim osvaja 1. mjesto u Međupodsaveznoj ligi. Taj neočekivani njegov potez je rastužio navijače Vrbovca, ali je izazvao veliko oduševljenje kod pikovaca. U tom prvenstvu ostaje sjećanje da je Vilim igrao protiv brata Želimira, koji je ostao vjeran dresu Vrbovca. Vilim je ostao u vrbovečkoj memoriji, kao jedan od najvećih napadača u povijesti vrbovečkog nogometa, kojeg je na toj poziciji kasnije naslijedio Ivan Baranašić – Barac. Aktivno s bratom Želimirom i suigračem Željkom Koretićem sudjeluje u osnivanju Teniskog kluba PIK Vrbovec 1972. godine. Naime, Vilim pripada pionirskoj generaciji, koja je prva poslije Drugog svjetskog rata (1946. i 1947.) potaknuta od dr. Željka Novaka, počela igrati tenis u Vrbovcu.

NK Vrbovec 1964. godina.

Poslije završetka sportske karijere nije ostao u nogometnom ili teniskom sportu već se kao dipl. stomatolog posvetio profesionalnoj karijeri. Doduše, jedno kraće vrijeme okušao se u sudačkim vodama na nogometnim igralištima. Sve što je napravio na zelenom terenu za Vrbovec i PIK Vrbovec, još za života stekao je status nogometne legende. A taj status potvrđuje i sada već „legendarna“ utakmica između Vrbovca i Bjelovara. Razigrani Bjelovarčani su već nakon 20 minuta vodili rezultatom 0:3 i bila je to već očekivana pobjeda gostiju. Međutim, ulaskom Vilima Klepca pred kraj prvog poluvremena Vrbovec je zaigrao kao preporođen. Vilim je zabio 3 pogotka i utakmica završila pobjedom Vrbovca 6:3.

NK PIK Vrbovec, 1966. godine.

Humanist u profesionalnoj karijeri

Cijeli svoj radni vijek proveo je u Domu zdravlja u Vrbovcu. Kroz njegovu ordinaciju prošlo je stotine i stotine pacijenata i bio je poznat po tome što je uvijek bio spreman pomoći kod zubobolje često i u kasnim noćnim satima. Spletom nesretnih okolnosti, bio je prvi s ekipom hitne pomoći, na mjestu pada aviona nakon sudara iznad Vrbovca 1976. godine. Navodno od tada je kod njega prevladao strah od letenja. Očito je na njega utjecala ta vrbovečka zrakoplovna tragedija i traumatičnost nesreće koju je doživio na licu mjesta. Nikada nije želio puno o tome pričati, ali je rekao: „Od sada u avion niti mrtav!“ Društveno angažiran pomagao je ljudima u teškim životnim trenucima i zalagao se za opću dobrobit društvene zajednice. Za vrijeme profesionalne karijere bio je i na mjestu zamjenika direktora. U mirovinu otišao je 2001. godine.

U borbi za hrvatsku demokraciju i državu

Vilim je u vrijeme Hrvatskog proljeća podržao politički program tadašnjih vodećih ličnosti Savke Dabčević Kučar i Mika Tripala i 1971. godine učlanio se u Maticu hrvatske. U to vrijeme jedan od glavnih proljećara bio je direktor Doma zdravlja Vrbovec i predsjednik SD Zrinski dr. Stjepan Buljan. Za vrijeme direktorovanja Buljana, Dom zdravlja Vrbovec je postao žarište pristalica Hrvatskog pokreta i učlanjenja osoba u Maticu hrvatsku. Vilim se tako našao na istoj strani Hrvatskog proljeća zajedno i s osvjedočenim proljećarima Franjom Štefanovićem, Ivanom Zukanovićem i drugim osobama koji su se zalagali za promjenu u društveno-političkom i gospodarskom stanju u tadašnjoj Jugoslaviji. Nakon sloma Hrvatskog proljeća nije se društveno i politički isticao.

Uvođenjem višestranačja 1989. godine u SR Hrvatskoj započelo je osnivanje političkih stranaka. U tim složenim političkim vremenima kada je ponovo na djelu bio razvoj demokracije i pluralizma u Hrvatskoj, dr. Vilim Klepec pristupa Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Bio je jedan od osnivača Ogranka HDZ-a 17. veljače 1990.godine.

Općinski vijećnici i dužnosnici općine Vrbovec 1991. godina. Iz arhive Sande Sesvečan.

To je ujedno bio i njegov doprinos da se kao intelektualac i poznati Vrbovčanin uključi u demokratske procese koji su doveli do pada dotadašnjeg jednopartijskog političkog sustava i bio temelj za proces u borbi za samostalnu i suverenu hrvatsku državu. Na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. godine i na lokalnim izborima u općini Vrbovec premoćno je pobijedila lista HDZ-a. Za predsjednika Skupštine općine Vrbovec izabran je Slavko Huklin, za predsjednika Izvršnog vijeća skupštine Darko Hrastovec, a za potpredsjednika dr. Vilim Klepec. Predsjednica Vijeća mjesnih zajednica tada je bila njegova kći Sanda Klepec. Odlaskom Hrastovca na radno mjesto u Hrvatsku gospodarsku komoru, Vilim je preuzeo dužnost predsjednika Izvršnog vijeća općine Vrbovec i predsjednika Kriznog štaba općine Vrbovec u doba Domovinskog rata obnašao od 1991. do 1993. godine. Nositelj je Spomenice domovinskog rata i Spomenice domovinske zahvalnosti.

Predsjednik Skupštine općine Vrbovec Slavko Huklin, potpredsjednik Vlade Mladen Vedriš i predsjednik Izvršnog vijeća Vilim Klepec 1992. godina. Iz arhive Sande Sesvečan.

Vilim je bio pasionirani igrač preferansa pa su se kratila putovanja na gostovanja tom zanimljivom kartaškom igrom. Tako je zabilježena i jedna od anegdota, u kojoj su kartali preferans Dragutin Bertek Lun, Ivan Zukanović Zuk i Vilim Klepec Jazo, u kojoj su karte letjele kroz prozor vagona. Bio je omiljen u društvu, cijenjeni sportaš i intelektualac u vrbovečkoj sredini. Osim toga bio je i strastveni igrač Sportske prognoze i u nekoliko navrata je osvajao velike dobitke na istoj. Preminuo je 25. listopada 2003. godine u Zagrebu.

Dr. Vilim Klepec je u svojem životnom hodu od statusa nogometne legende, cijenjenog stomatologa pa do uvaženog i uglednog vrbovečkog političara, u vrijeme kada se stvarala hrvatska država i branila sloboda i budućnost Hrvatske, uvijek bio na pravoj strani života. Jedno je neosporno, da je svojom životnom ostvarenjima u sportu, profesionalnoj karijeri i politici podizao razinu stručnosti, znanja, vještine i nivo društveno-političke i sportske vrbovečke zbiljnosti. Pripada plejadi vrbovečkih sportaša intelektualaca koji su svojom sportskom i profesionalnom karijerom doprinosili dignitetu kluba i imenu Vrbovca. Ime dr. Vilima Klepca je zabilježeno u vrbovečkom sjećanju, kao iznimnom sportašu pobjedničkog mentaliteta, ali i o dobrom i odvažnom čovjeku, koji je utkao dio svog života u razvoj hrvatske demokracije i u obrani hrvatske države.

Izvori:

Stjepan Zdenko Brezarić, Devedeset godina nogometa u Vrbovcu, Vrbovečke novine, br. 34. 2014. – br. 50. 2015.

Željko Klepec, Zdenko Đurašina, (2002.), Tenis u Vrbovcu, TK Vrbovec.

Jadranko Mijalić, (1984.), 70 godina nogometa u Vrbovec, Poglavarstvo općine Vrbovec.

Franjo Simić, (2004.), Nogomet u Vrbovcu. Vrbovec, NK Vrbovec.

Zvonimir Štanfel, SD Vrbovec 1957, rukopis.

Zvonimir Štanfel, SD Vrbovec 1959, rukopis.

Zvonimir Štanfel, (1984.), 60 godina nogometa u Vrbovcu 1924 – 1984, Komuna, Vrbovec, br. 1 (313) –  br. 14-15 (326-327).

Razgovor sa Želimirom Klepcom, 14.12.2021. godine.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime