Predstavljena knjiga “Zrinski i Frankopan u hrvatskom stihu”

0
Komunalac add

Sinoć je u Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec održano predstavljanje knjige Zrinski i Frankopan u hrvatskom stihu, povodom 400. godišnjice rođenja hrvatskog bana i pjesnika Petra Zrinskog. O knjizi su govorili Vladimir Kovačević, jedan od priređivača knjige i recenzent Božidar Petrač.

Moderatorica programa bila je ravnateljica POU Vrbovec Sanja Prijatelj koja je, na samom početku, pozdravila sve okupljene te predstavila goste. – Susreli smo se večeras uoči 400. godišnjice rođenja Petra Zrinskog, hrvatskog bana, pjesnika, gospodarstvenika i mučenika koji je rođen u našem gradu 6. lipnja 1621. godine. Knjiga Zrinski i Frankopan u hrvatskom stihu, izbor je autorskih, lirskih i epskih hrvatskih pjesama, tematski ili motivski vezanih za Zrinskog i Frankopana, njihove obitelji i Zrinsko-frankopanski pokret – uvodno je rekla Prijatelj. Također, ukratko predstavljajući knjigu, dodala je da su pjesme nastale u rasponu od 17. stoljeća do danas, a najveći broj pjesama je iz druge polovice 19. stoljeća.

Recenzent knjige Božidar Petrač istaknuo je da je knjiga Zrinski i Frankopan u hrvatskom stihu nastala u povodu 350. obljetnice njihove pogibije u Bečkom Novom Mestu 30. travnja 1671. godine te pojasnio povijesni kontekst u kojem su ove dvije velikaške obitelji živjele. – Osim pjesama o Zrinskom i Frankopanu, u knjizi također možemo pronaći i pjesme posvećene Katarini Zrinski i sinu Petra Zrinskog, Ivanu Zrinskom. Te nam pjesme govore o tome, kako se u tih 350. godina razvijala fortuna Zrinskoga i Frankopana u hrvatskom narodu. Bečki dvor imao je namjeru ugušiti bilo kakav pokret hrvatskog pa i ugarskog naroda za većom autonomijom hrvatskih i ugarskih zemalja, ali isto tako domoći se njihova bogatstva jer je riječ o dvjema obiteljima koje su u hrvatskoj ostavile dubok trag kroz stoljeća, a obje su bile bogate. Stoga je bečki dvor „bacio“ oko na njihova imanja i posjede. Kroz knjigu se može dobro pratiti recepcija Zrinskoga i Frankopana te njihovih obitelji u našim zemljama– rekao je Petrač.

Inače, knjigu su priredili Petra Babić i Vladimir Lončarević. Babić se bavila pjesničkim zbirkama i antologijama od 17. stoljeća do 1945. godine, a Lončarević je obuhvatio period od 1945. do današnjih dana.

Lončarević se u svom obraćanju osvrnuo na značaj Obitelji Zrinskih i Frankopana u kulturnoj povijesti te spomenuo kako je tekla priprema knjige. – Ove su obitelji imale izvanredno značajnu i važnu ulogu u hrvatskoj povijesti, ne samo političko – vojnoj, nego i kulturnoj povijesti. Što se tiče same knjige, imamo bibliografiju radova u periodici od kraja 18. stoljeća do 1945. godine. Period od 1945. godine nadalje bio je malo teži za obraditi jer nismo imali određeni popis, postoje bibliografije iz periodike tog vremena, međutim one nisu toliko precizno tematskog karaktera. Pretražili smo nekoliko stotina pjesnika i zasigurno nismo sve pronašli, ali smo nastojali da to bude reprezentativno – pojasnio je Lončarević.

U sklopu predstavljanja knjige sudjelovali su i dramski umjetnici Dragan Despot i Robert Kurbaša koji su interpretirali odabrane ulomke iz drame “Urotnici” Mire Gavrana. Predstavljanje knjige organizirano je u suradnji s Maticom hrvatskom.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime