Predstavljena knjiga Ljiljane Stanko “Eci, meci, nekaj reci – Dječje igre vrbovečkoga kraja”

0
Komunalac add

Pred brojnom publikom u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec sinoć je predstavljena knjiga „Eci, meci, nekaj reci – Dječje igre vrbovečkoga kraja” voditeljice i koreografkinje folklornog ansambla HKUD-a Petar Zrinski Ljiljane Stanko. Tri godine nakon prvijenca “Vrbovečka nošnja” Stanko je objavila drugu knjigu gdje piše o dječjim igrama Vrbovca i okolice, igrama naših predaka iz prošlog stoljeća, igrama svoje generacije, ali i generacije njezine djece.

U knjigu su uvrštene brojalice, rugalice, brzalice, nabrajalice i zagonetke kao i igre za razvijanje motorike i spretnosti s različitim prirodnim rekvizitima. Uz brojne igre, izdanje je obogaćeno starim i suvremenim fotografijama, a igre s pjevanjem i plesanjem prate notni zapisi, jer knjiga ne služi samo kao dokumentiranje već i kao poticaj na učenje. Autorica je istaknula da je za sve pjesmice i plesove notne zapise napravio Danijel Blagec, korepetitor dječjeg ansambla HKUD-a Petar Zrinski.

Inače, već tri desetljeća Ljiljana Stanko predano skuplja znanje i brojna kazivanja, čuvajući tradiciju našeg kraja za nove naraštaje. Iz kazivanja i zapisa čitatelj ove knjige može saznati puno o tadašnjem načinu života iz kuta gledanja tadašnje djece, teškom i skromnom, ali punom radosti i bezbrižnosti.

Obišla sam popriličan broj naših vremešnih sugrađana, snimila mnoge razgovore u kojima kazivači govore o nošnji, pjesmama, plesovima, običajima i igrama našega kraja. S obzirom na to da je prva knjiga koju sam objavila bila posvećena vrbovečkoj nošnji, dvoumila sam se što bi trebala biti sljedeća tema. Između svatovskih običaja i dječjih igara odluka je pala na dječje igre, a knjigu sam naslovila po jednoj dječjoj brojalici. U početku pisanja namjeravala sam pisati samo o starim igrama, no kako su mnoge igre kroz generacije doživljavale promjene, a mnoge i nestale, odlučila sam zapisati igre prošlog stoljeća naših predaka, moje generacije, ali i neke igre generacije moje djece – istaknula je Stanko te zahvalila svim kazivačima koji su pronašli vremena da s njom podijele svoja znanja i sjećanja, zahvalila je svojoj obitelji, Pučkom otvorenom učilištu te svima ostalima koji su na bilo koji način doprinijeli stvaranju ove knjige.

Recenzent nove knjige dr.sc. Tvrtko Zebec ističe kako je autorica još jednom zadužila vrbovečku javnost. –I ovim je prilogom pokazala kako vrijedan pojedinac može nakon dugoročnog djelovanja, svojom upornošću i ljubavlju, uvijek nanovo značajno pridonijeti očuvanju lokalnih tradicija, materijalne i nematerijalne kulture, odnosno baštine u cjelini – rekao je Zebec.

Inače, Ljiljana Stanko rođena je 1967. godine u Vrbovcu, gdje i danas živi i radi, u obitelji za koju se moglo reći „što oči vide, ruke naprave“. Izložena raznim tehnikama ručnih radova i šivanju, i sama se vrlo rano počinje za njih zanimati. Kao osnovnoškolka počinje plesati u folklornom ansamblu HKUD-a Petar Zrinski, čija je voditeljica neprekidno od 1994. godine do danas. Od osnivanja 2006. godine aktivna je članica ŽVS „Lera“.

Godinama uz koreografski i voditeljski rad educira članove o održavanju vrbovečke nošnje i izradi tradicijskog nakita. Od kraja 90-ih godina prošlog stoljeća obilazi vrbovečko područje, proučava i zapisuje igre, običaje, pjesme, plesove i nošnju vrbovečkoga kraja, što povremeno objavljuje (časopis „Kaj“, DVD o vrbovečkoj nošnji, 2018. knjiga „Vrbovečka nošnja“), a godinama uređuje i vodi emisiju „Vrbovečka poculica“ u programu Radio Vrbovca. Za svoj rad 2019. godine primila je i Godišnju nagradu grada Vrbovca. Autorica je i suautorica mnogobrojnih etnoizložbi. Sudjelovala je u snimanju velikog broja fotografija za različite izložbe i knjige.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime