Predavanje Ivane Bašić održano u vrbovečkoj knjižnici

0
Komunalac add

Povodom obilježavanja Noći knjige večeras je u Narodnoj knjižnici Vrbovec održano predavanje pod nazivom “Biblioterapija: knjiga kao lijek”. Predavačica je bila Ivana Bašić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti te predsjednica udruge Balans centar koja se bavi promicanjem biblioterapije i poetske terapije.

Na samom početku predavanja okupljene je prigodno pozdravila knjižničarka vrbovečke knjižnice Mateja Hrgovan te ukratko predstavila večerašnju gošću. Predavačica Ivana Bašić upoznala je publiku s pojmom biblioterapije, načinom kako se ona razvijala kroz povijest, kako se primjenjuje danas, a govorila je i o njenom prvom susretu s biblioterapijom te o vlastitom iskustvu rada u tom području.

Istaknula je koji oblici biblioterapije postoje te da biblioterapija i poetska terapija imaju široku primjenu u radu s ljudima svih dobi, od najmlađih uzrasta pa sve do osoba starije životne dobi. Kao glavnu svrhu njene primjene naglasila je održavanje i jačanje mentalnog zdravlja te je u nekoliko navrata spomenula kako se u biblioterapiji uvijek polazi od osobe prema književnom tekstu.

Biblioterapija ili terapija knjigom, stara je disciplina koju su prakticirale mnoge civilizacije, od drevnih Egipćana koji su propisivali riječi-lijekove ili starih Grka koji su u tragediji, kao kazališnom izričaju mitološke ili povijesne priče, vidjeli priliku za emocionalno pročišćenje zajednice. Bilo da se radi o kolektivnim ili individualnim oblicima liječenja, do riječi se držalo i uviđala se njezina moć u pokretanju čovjekova duha. Biblioterapija i poetska terapija imaju široku primjenu u radu s ljudima svih dobi i uzrasta i koriste se za održavanje i jačanje mentalnog zdravlja te kao pomoć u rješavanju različitih zdravstvenih problema – istaknula je Bašić u uvodnom dijelu predavanja.

Također, predstavila je i svoju knjigu „Biblioterapija i poetska terapija – priručnik za početnike“. Riječ je o priručniku koji donosi kratak povijesni i teorijski pregled biblioterapije i poetske terapije, vrste i metode poetske terapije, primjere uporabe metafore u kliničkoj praksi, poetsku terapiju u radu s adolescentima, a u dodatku priručnika nalaze se didaktički materijali za pripremu poetske terapije te analize pjesama koje propituju njihovu terapeutsku komunikaciju.

Inače, Ivana Bašić profesorica je hrvatskog jezika i književnosti, predsjednica udruge Balans centar koja se bavi promicanjem biblioterapije i poetske terapije. U svom se radu svakodnevno vodi načelom da je književnost komunikacijski most koji povezuje ljude na razne načine. Iz te premise crpi ideje za nastavu, biblioterapijske radionice, predavanja i seminare. Surađuje s knjižničarima, profesorima književnosti i književnicima na osmišljavanju sadržaja koji književnost približava djeci i mladima, na način koji im knjigu čini bliskom te izvorom mudrosti, snage i inspiracije. Objavila je prvi hrvatski priručnik iz područja biblioterapije („Biblioterapija i poetska terapija – priručnik za početnike“, 2011.), kao i studiju „O čitateljskim grupama – metodički priručnik s primjerima dobre prakse“ (2015.). Njezina knjiga, „Što je smisao nastave književnosti?“ (2019.) skup je učiteljskih iskustava i promišljanja nastave književnosti te se nalazi na popisu stručne literature za roditelje po preporuci knjižničara KGZ-a za 2019. godinu.

Podsjetimo, Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine čiji je cilj potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

U Noći knjige 2024. zanima nas na koje se načine kao čitatelji nosimo s izazovnim vremenima. U kakvoj literaturi pronalazimo utjehu i motivaciju za promjene? Kakve nam odgovore na suvremene prijetnje nude književnost i znanost? Što nam savjetuju psiholozi? Kako se branimo od pseudočinjenica i lažnih vijesti? I konačno: kako možemo, zahvaljujući onom što čitamo u knjigama, mijenjati sebe, a onda i ishode koji su pred nama?

I ovogodišnja manifestacija donosi brojne programe diljem zemlje. U Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojne knjižare, antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice… Programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima. U brojnim programima sudjelovat će poznati književnici, psiholozi, umjetnici, slikari, glumci, glazbenici i drugi kreativci, navode na službenoj stranici ove najmasovnije domaće kulturne manifestacije.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime