Peskovečko drveno raspelo

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Komunalac add

Drvena raspela ili križevi koji su bili podizani u prošlim stoljećima diljem naselja Grada Vrbovca uništio je zub vremena pa su ih vjernici zamjenjivali gradeći betonske ili od nekog drugog trajnijeg građevinskog materijala ili su na njihovim mjestima gradili kapele. No, u Peskovcu se ipak sačuvalo drveno raspelo koje je podignuto 1902. godine na križanju pored obiteljske kuće Antolkovića u Lozanskoj ulici kbr. 68, koje se i danas nalazi na istom mjestu. Inicijativu za postavljenje križa iznjedrile su obitelji Antolković, koje su generacijama živjele u Lozanskoj ulici. Naime, naziv toj ulici se od davnina usmenom predajom prenosio u spomen obitelji Lozan, koja se navodi na popisu stanovnika Peskovca iz 1716. godine. Tada su zabilježene obitelji Matek Lozan (Antolković) i Jambrek Lozan. Kasnije se umjesto obitelji Lozan spominje obitelj Antolković.

Podizanje križa na početku 20. stoljeća bio je čin iskazivanja katoličke privrženosti i vizualne pučke pobožnosti. Lokacija za postavljanje raspela bila je spomen na nekadašnju drvenu kapelu koja se nalazila u blizini. U Spomenici Župe sv. Jurja u Rakovcu navedeno je da je vizitor 10. rujna 1796. godine zabilježio: „Kapela Božje Blažene Djevice Marije u Peskovcuvjerojatno je sagrađena 1789. kada je osnovana i lokalna kapelanija.“                  Drugu kapelu Peskovčani su izgradili 1912. godine i posvetili Majci Božjoj Karmelskoj. Peskovečki drveni križ postao je s vremenom mjesto iskazivanja dubokog poštovanja i pripadnosti mještana kršćanskoj kulturi. Brigu i skrb o drvenom križu od samog početka preuzela je obitelj Antolković na čijem se zemljištu i nalazi. O njemu je skrbilo pet generacija Antolkovića, a sada o križu brigu vodi obitelj Branke Rečec rođ. Antolković te kći Marijana i unuk Ivan Markiš. Peskovečki križ je s vremenom zapravo postao dio obiteljske životne svakodnevnice obitelji Antolković. Iako je okoliš oko križa uređen tijekom cijele godine i postavljeni su lampaši ili svijeće, posebno je uređen za dan Svih svetih i za vrijeme božićnih i uskršnjih blagdana.

Slika raspela iz 1977. godine

Mjesni odbor Peskovec uputio je 2002. godine svim peskovečkim udrugama, Župnom uredu Rakovec i obitelji Rečec inicijativu za obilježavanje 100. obljetnice postavljanja križa u Lozanskoj ulici. Većinu je aktivnosti oko uređenja drvenog križa i okoliša preuzela na sebe obitelj Branke Rečec, a jednim je dijelom pomogla i obitelj Nevenke Obradović. Tada je križ sklonjen od utjecaja vremenskih prilika u sagrađenu mala kućicu. Postavljena je drvena ograda, betonirano postolje, posađen cvjetnjak i uređen okoliš. Građevinske radove izvodio je obrtnik Nenad Šutalo iz Dugog Sela.

U prijašnja vremena povremeno bi rakovečki župnici vodili procesije za peskovečko proštenje od križa do kapele. Time se dodatno osnaživala duhovna vjera, proštenjima pridodavala viša razina misnog slavlja i doprinosilo općem svečanom raspoloženju u selu. Zadnja procesija u kojoj su sudjelovali vjernici iz Peskovca i obližnjih sela te gosti održana je 22. srpnja 2012. godine, a procesiju je predvodio rakovečki župnik Franjo Mrvčić, prigodom obilježavanja 100. obljetnice izgradnje peskovečke kapele.

Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja grada Vrbovca iz 2008. godine u Peskovcu su evidentirana sljedeća lokalno važna dobra, koja se u sklopu ovlasti lokalnih organa uprave štite mjerama: kapela Majke Božje Karmelske i drveno raspelo. Mnogi putnici namjernici kao i drugi posjetitelji i ne znaju da se u malenoj peskovečkoj ulici skriva najstarije drveno raspelo u Gradu Vrbovcu i na području rakovečke župe sv. Jurja, koje prkosno i postojano stoji i predstavlja duhovnu snagu sela. To je mjesto na kojem vjernici zastanu pored raspela, prekriže se ili u tišini pomole i u dubini svoje duše svečano proslavljaju kršćanske vrijednosti.

 

Zdenko Brezarić

 

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime