OŠ Gradec dio eksperimentalnog programa cjelodnevne škole

0
Foto: OŠ Gradec
Komunalac add

U ponedjeljak, 4. rujna 2023. godine počinje nova školska godina. Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je popis 64 škole koje će od ove jeseni provoditi eksperimentalni program cjelodnevne škole. Među njima je i Osnovna škola Gradec. U odabranim školama eksperimentalni program provodit će se iduće četiri godine.

S obzirom da je Osnovna škola Gradec u projektu Osnovna škola kao cjelodnevna škola – Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja, došlo je do značajnih promjena u organizaciji rada škole, stoji na internetskoj stranici škole.

Ove školske godine redovita nastava za sve učenike u školi u Gradecu započinje u 8:00 sati, a završava u 14:15 sati. U skladu s tim organiziran je i prijevoz učenika putnika. Autobusi ujutro kreću pola sata ranije negoli su kretali do sad.

Nakon 14:15 sati svi učenici završavaju sa obaveznim dijelom nastave i prema željama mogu otići kućama, a autobusi iz Gradeca polaze u 14:20. Oni učenici koji to žele, u skladu sa svojim interesima i sklonostima, raspoređeni u različite izvannastavne aktivnosti, mogu ostati i dalje u školi do 16.30 kada je organiziran drugi odvoz kućama školskim autobusom.

Za vrijeme boravka u školi, u vrijeme redovite nastave, svim učenicima koji se žele hraniti u školskoj kuhinji i tako se izjasne svojim razrednicima, biti će omogućena dva besplatna obroka i to doručak i ručak.

Prvi nastavni dan nastava će iznimno biti drugačije organizirana radi dočeka prvašića kao i radi preuzimanja udžbenika i ostalih radnih materijala, radi upoznavanja s novim rasporedom sati, novih obveza i zaduženja za učenike te će trajati od 8:00-12:15 sati, kada svi učenici odlaze kućama. Učenici trebaju ponijeti prazne torbe kako bi sa sobom mogli uzeti udžbenike i radne bilježnice, a i ove školske godine bilježnice i pisanke za sve učenike osigurava Općina Gradec.

Načelnica Općine Gradec Ljubica Ambrušec istaknula je da je presretna i prezadovoljna što je  škola u Gradecu zadovoljila sve preduvjete za ovako zahtjevan projekt te da se u potpunosti  slaže s mišljenjem Ministarstva obrazovanja koji opisuju projekt cjelodnevne nastave na način da kažu „Škola u kojoj svi dobivaju“.

Projekt koji će se od jeseni eksperimentalno provoditi u 50 škola na nivou RH, a do 2027. bi trebao zaživjeti u svim školama u Hrvatskoj, projekt je koji je vrijedan 25 milijuna eura i koji bi trebao osigurati kvalitetnije obrazovanje učenicima, bolje uvjete školama i veće plaće učiteljima. Smatram da je cjelodnevna nastava novi krovni odgojno-obrazovni program koji će zasigurno pružiti svim školama,koje su eksperimentalno u njemu, novi i bolji odgojno-obrazovni model rada kojim bi se pokušali riješiti svi nedostaci, strukturira škole u modernije odgojno-obrazovne programe. Jednako tako se nadamo pozitivnom utjecaju na razvoj djeteta kao socijalnog bića, obzirom da će tijekom cjelodnevnog boravka u školi stalno biti prisutna socijalna interakcija koja će omogućiti razvoj i unapređenje socijalnih vještina djeteta te priprema dijete za daljnje obrazovanje i cjeloživotno učenje – rekla je Ambrušec.

Na samom početku planiranja prijave naše škole u suradnji s našim ravnateljem malo smo popratili neke škole, iako je mnogima manje poznato da u Hrvatskoj već postoje škole koje provode cjelodnevnu nastavu, pa smo tako zavirili i osvrnuli se na rad Osnovne škole Stubičke Toplice, u potrebi da vidimo kako takva nastava izgleda u praksi. Ono što nas je fasciniralo je pozitivan ishod svih, dakle, nakon prve odrađene školske godine u navedenoj školi provedena je evaluaciju među roditeljima i učenicima nakon kojih su dobili vrlo visoke ocjene koje ukazuju na opće zadovoljstvo svih, i djece i roditelja. Našoj školi, djeci učiteljima, nastavnicima, cijelom osoblju, ravnatelju i njegovim suradnicima kao i roditeljima želimo svu sreću i napredak kroz navedeni projekt u šk. god. 2023./24. uz svekoliku podršku, kao i do sada, naše Općine Gradec, mene osobno kao i mojih djelatnika i suradnika – dodala je.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime