Održana panel rasprava “Tko će im reći?” – Škole za budućnost bez rodnih stereotipa

0
Komunalac add

Panel rasprava pod nazivom „Tko će im reći“ – škole za budućnost bez rodnih stereotipa održana je jučer u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec. U panel raspravi sudjelovali su: pročelnica Službe za opće poslove Grada Vrbovca Andreja Tanasković, predsjednica udruge MODE 1, mr.sc. Diana Kobas Dešković, ravnateljica Srednje škole Vrbovec Mirjana Pušić, ravnatelj OŠ Krunoslava Kutena Žarko Popović, ravnateljica OŠ Marije Jurić Zagorke Edina Operta te rukovoditeljica Službe ljudskih potencijala u PIK-u Vrbovec Željka Pleše. Raspravu je moderirala profesorica iz Srednje škole Vrbovec Ivana Perković, a panel raspravu pratili su i učenici vrbovečkih osnovnih škola.

Na samom početku događanja mr.sc. Diana Kobas Dešković predstavila je edukacijsku platformu „Treniraj trenera“. Istaknula je da je glavni cilj projekta „Pobudimo jednakost“ promjena u stavovima i ponašanju u odnosu na rodnu jednakost i rodne stereotipe u učionici.

– Predstavljamo EU financirani projekt koji se bavi rodnim stereotipima kroz kojeg smo razvili digitalnu platformu i edukacijski program koji je namijenjen nastavnicima kako bi oni mogli prepoznati, obilježiti i zaustaviti daljnji razvoj stereotipa, odnosno prihvaćanja različitosti. U tu svrhu smo pokrenuli i kampanju „Tko će im reći“ te smatramo da su škole i odrasli ljudi općenito upravo ti koji trebaju djeci reći da oni mogu biti sve što požele bez obzira na svoje specifičnosti i različitosti – naglasila je Kobas Dešković.

Projektne aktivnosti uključuju cijeli niz „Train the trainer“ radionica namijenjenih predškolskim odgajateljima i stručnjacima za rani razvoj djece, nastavnicima i stručnim službama i predmetnim nastavnicima iz matematike, fizike, informatike i tehničke kulture u osnovnim školama. Online edukacijska platforma predstavlja sastavni dio edukacijskih materijala kao i kartice „JEDNAKOST IN – STEREOTIPI OUT“ koje sadržavaju podatke temeljene na istraživanjima s preporukama kako učinkovito adresirati različite vrste nesvjesne pristranosti.

– Znamo da sve počinje u obitelji, te da ne dolazimo svi iz jednakih obitelji i nemaju sva djeca tu priliku da sa roditeljima mogu otvoreno razgovarati o problemima koji ih muče, nepravilnostima koje vide oko sebe. Upravo su nastavnici saveznici u tom procesu i izuzetno su važni, stoga je ovaj projekt upravo namijenjen njima kao i edukacijski program da im se pomogne da budu snažniji u toj ulozi edukatora – dodala je Kobas Dešković.

Inače, ovaj je događaj organiziran u sklopu projekta Jednakost IN Stereotipi OUT – Nastavnici za buduće generacije kojeg sufinancira Europska komisija te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Koordinator projekta je Udruga MODE 1, provodi se u partnerstvu s Gradom Zagrebom i organizacijom za afirmaciju potencijala žena AFA iz Srbije. Vrijednost projekta je 354.217,08 EUR, od čega Europska komisija sudjeluje s 283.373,66 EUR.

Projekt „Jednakost IN – Stereotipi OUT – nastavnici za buduće generacije“ provodi se u razdoblju od 1. veljače 2021. do 31. siječnja 2023. godine.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime