Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Foto: Pixabay
Komunalac add

Početkom tjedna stižu nove preporuke iz Narodne knjižnice Vrbovec. Amy Harmon:Iz pijeska i pepela Italija, 1943. Većina se zemlje nalazi pod njemačkom okupacijom i židovsko se stanovništvo tijekom Drugog svjetskog rata našlo u golemoj opasnosti. Eva Rosselli i Angelo Bianco odrasli su u istoj obitelji, no razdvojile su ih okolnosti i vjera. Kako su prolazile godine, zaljubili su se jedno u drugo. No Angela je privlačila Crkva pa je, unatoč snažnim osjećajima koje je gajio prema Evi, odabrao svećenstvo. Sada, više od desetljeća poslije, Angelo je katolički svećenik, a Eva žena koja nema kamo. Gestapo je sve bliže i Angelo je skrije u samostan gdje ona sazna da je samo jedna od brojnih Židova kojima pomaže Katolička crkva. No ne može se samo kriti i prekriženih ruku čekati spas dok Angelo riskira sve da bi je zaštitio. Dok je svijet u ratu i brojnim je ljudima potrebna pomoć, Angelo i Eva suočavaju se s izazovom za izazovom, moraju donositi teške odluke, sve dok ih okolnosti ne prisile da donesu najtežu od svih.

Maja Klarić: Približavanje zore Putopis Približavanje zore: put 88 hramova donosi autentičnu priču o drevnom budističkom hodočašću na japanskom otoku Shikoku. Put je dugačak 1100 kilometara, a autorica ga je prehodala i opisala u formi proze isprepletene haikuom. Hodočašće se sastoji od 88 službenih hramova i brojnih drugih svetišta, a podrazumijeva spajanje svih 88, zatvaranjem punog kruga oko otoka.

Osim vlastitog putovanja kroz svih 88 hramova, te putovanja pjesnika Matsua Basha i redovnika Kukaija, knjiga donosi i osnovne karakteristike tog puta, pripremne i logističke informacije, povijesno-kulturološki kontekst putovanja, opise i legende vezane uz hramove te uvod u budizam i zen-budizam. Putopis se može čitati i kao spiritualna potraga za promjenom i suočavanje s prolaznošću života, kao duhovno putovanje na više razina. U stvaranju ovog putopisa sudjelovali su vrhunski hrvatski umjetnici: knjigu je uredio Kruno Lokotar, ilustrirala Tihana Karlović i grafički pripremio Vladimir Končar.

Vjekoslava Huljić: Moj Titanic ne tone U najnovijem romanu Moj Titanic ne tone autorica Vjekoslava Huljić otvorila je osjetljivu temu današnjice – izbjegličku krizu, istovremeno pokazala izlaze iz problema te naglasila potrebu za prihvaćanjem drugih. Priča je to o djevojčici Lejli koja se u bijegu sa svojim roditeljima prema zapadu izgubila i našla u Splitu gdje ju pronalaze djeca koja joj pomažu da se integrira u zajednicu.

Roman je prvenstveno namijenjen mladima, ali bi ga svakako trebali pročitati i roditelji, učitelji i profesori kako bi lakše prepoznali problem i postali svjesniji koliko samo jedna lijepa gesta može utjecati danas na nečiji život, a sutra na cijeli svijet.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime