Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Laura Sintija Černiauskaite: Disanje u mramor – Disanje u mramor poetska je i mračna priča o ljubavi i nasilju, o umjetnosti i vezama, obmani i smrti, o obitelji koja se raspada i ženi dovedenoj na rub bezumlja. Ova tragična, poetska priča, iako nevelika opsegom, uspjela je u svoje stranice utkati mnoge osjetljive teme poput ljubavi, samoubojstva, izdaje, bolesti djeteta, alkoholizma, ubojstva te unutarnjeg konflikta jedne umjetnice. Ovaj veličanstveni roman, s razlogom okrunjen Nagradom Europske unije za književnost 2009. godine, ekraniziran je u višestruko nagrađivani istoimeni film.

 

Manfred Spitzer: Usamljenost – neprepoznata bolest – Usamljene osobe češće od ostalih ljudi obolijevaju od raka, srčanog i moždanog udara, depresije i demencije. Usamljenost je osim toga zarazna i širi se poput epidemije – nisu pogođeni samo samci ili samohrani roditelji, već i oženjeni! Prema Manfredu Spitzeru, usamljenost je uzrok smrti broj jedan u zapadnim zemljama. Ovu alarmantnu činjenicu dosad je potvrdio čitav niz znanstvenih istraživanja i studija širom svijeta, a ukazuju i na ovo: usamljenost je više od samoće. Manfred Spitzer u svojoj novoj knjizi po prvi put opisuje zašto je usamljenost uzrok bolesti, kako izgledaju patološka usamljenost i socijalna izolacija i kakav ozbiljan utjecaj imaju na zdravlje, tijelo i dušu pogođenih. Angažirani psihijatar Spitzer svojom knjigom želi prodrmati ovo društvo koje usamljenost još uvijek promatra kao poželjnu wellness ponudu za ljude pod stresom.

David Litchfield: Djedov tajni div – Dječak Billy ne vjeruje kad mu djed kaže da u njegovu gradu živi div koji čini dobra djela. Zna da je div prevelik za skrivanje. A zašto bi se i želio skrivati? No, Billy ubrzo doznaje i da su neke tajne prevelike da bi predugo ostale tajne… Duhovita, topla, dirljiva i vizualno zadivljujuća, ova slikovnica je doista pravi biser.
Divovska je to  priča o pripadanju i prijateljstvu koja malene uči toleranciji i prihvaćanju.

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime