Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Asha Lemmie: Pedeset riječi za kišu – Pedeset riječi za kišu epski je roman o tradiciji i slobodi smješten u poslijeratni Japan. Kyoto 1948., plavi automobil parkiran pred plemićkom vilom, očajna majka koja ostavlja djevojčicu prisiljenu obećati da će zauvijek biti poslušna. Ostatak života ta ista djevojčica samu će sebe spašavati tako što će uvijek iznova to obećanje kršiti. Kao izvanbračno dijete japanske aristokratkinje i afroameričkog vojnika, Nori od rođenja nigdje ne pripada. Iako su je djed i baka uzeli k sebi, učinili su to samo kako bi je sakrili, užasavajući se mrlje na carskom rodoslovlju, očajni u nastojanju da održe tradiciju u poslijeratnom Japanu. Poslušna preko svake mjere, Nori prihvaća osamu, boreći se s prirodnom znatiželjom i gorućim pitanjima o tome što se nalazi izvan zidova potkrovlja. Kupke koje izbjeljuju kožu, vojnička disciplina i kažnjavanje neposluha dio su svakodnevice do trenutka kada na imanje stiže novi član obitelji. Kroz dva desetljeća neizvjesnosti, glazbe, avanture, tuge i ljubavi, roman Pedeset riječi za kišu uči nas o vezama koje nam daju snagu i o tome što nam znači sloboda.

Tomás Navarro: Kintsugi – Kada izgubimo osobu koju volimo, zdravlje ili posao, osjećamo se kao da se dragocjeni dio nas odlomio i razbio na tlu. Kintsugi je drevno japansko umijeće popravljanja slomljene keramike koja se spaja pomoću zlata, ostavljajući tako jasno vidljive tragove obnove koja simbolizira krhkost, snagu i ljepotu. Psiholog Tomás Navarro potiče nas da na isti način pristupimo svom životu. Svi se suočavamo s patnjom, ali ako se pozabavimo problemima i zacijelimo emocionalne rane i mi se možemo obnoviti. Što kad bismo, umjesto da ih skrivamo, prigrlili naše ožiljke i shvaćali ih kao dokaz naše snage? Pomoću kintsugija Navarro izlaže suosjećajan i kontemplativan pristup patnji koju je susretao kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu. Njegova razmišljanja pomažu nam da se pozabavimo vlastitim tragedijama i izazovima, pretvarajući ih u izvor snage. Kroz nježne priče, vježbe i uvide čitatelj dobiva perspektivu i hrabrost da se suoči s neizbježnim krizama i gubicima koje život nosi.

Mary Richards, David Schweitzer, Rose Blake: Povijest glazbe za djecu – Povijest glazbe za djecu odvodi čitatelje na glazbeno putovanje svijetom i upoznaje ih sa šarolikom skupinom skladatelja, glazbenika i izvođača. Od Bacha do Billie Eilish, od Mozarta do Miriam Makebe, sve glazbenike predstavljene u ovoj knjizi povezuje ljubav prema stvaranju i izvođenju glazbe. Autori odgovaraju na ključna pitanja, uključujući ona poput što je glazba i zašto je stvaramo, kako osjećamo, gledamo, slušamo i izvodimo glazbu te što glazbu očekuje u budućnosti. Mnogo je različitih načina za stvaranje glazbe. Bez obzira na to koji instrument sviramo – bubnjeve ili didgeridoo, sitar ili sintesajzer, gramofon (turntable) ili tubu – svi možemo sudjelovati. Povijest glazbe za djecu izlazi iz okvira zapadnoga glazbenog kanona i istražuje mnogobrojne uzbudljive načine na koji se glazba sklada, improvizira, sluša, snima i prenosi s naraštaja na naraštaj. Uz predivne priče o glazbi i sjajne ilustracije, čitatelj skeniranjem priloženog koda dobiva i listu glazbenih primjera za slušanje. Dob: 10+

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime