Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Mélanie Guyard:Tihe duše  1943. Heloise Portevin samo je dvadeset jedna godina kad se u njezino selo smjesti jedna njemačka jedinica. Seoski mladići, među kojima i njezin brat, u naletu junačenja izazovu tragediju. U namjeri da pomogne onima koje voli, Heloise donosi odluku koja će je skupo koštati. 2012. Loic Portevin dolazi u selo svoje bake ne bi li ispraznio obiteljsku kuću u kojoj je starica živjela do smrti. Unuk na tavanu pronalazi bakinu dugogodišnju korespondenciju s izvjesnim J., i u nadi da će saznati tko je ta zagonetna osoba, pokreće pravu malu istragu. Između obiteljskih tajni i onoga što se ne spominje, i Loic i Heloise se, svatko za sebe, suočavaju s posljedicama svojih odluka, u dobru i u zlu.

Adam Higginbotham: Ponoć u Černobilu Najcjelovitiji prikaz nuklearne katastrofe koja je obilježila 20. stoljeće. Smještena u društveno-povijesni kontekst, knjiga nudi uvid ne samo u tijek zbivanja, nego i način na koji su društveno-politički odnosi tadašnjeg Sovjetskog Saveza utjecali na njezin nastanak i posljedice. Rano ujutro 26. travnja 1986. eksplodirao je četvrti reaktor nuklearne elektrane u Černobilu i izazvao jednu od najvećih katastrofa 20. stoljeća. Tijekom trideset godina od tog događaja Černobil je postao kolektivna svjetska noćna mora: sinonim za avetinjske strahote trovanja radijacijom, opasnu tehnologiju koja izmiče kontroli, ekološku krhkost i sve što se može dogoditi kad jedna država ugrožava ne samo svoje građane, nego i cijelo čovječanstvo. Ali prava priča o nesreći, od samoga početka obavijena tajnovitošću, propagandom i dezinformacijama, dugo je bila kontroverzna. Oslanjajući se na stotine sati intervjua vođenih tijekom više od deset godina, kao i na pisma, neobjavljene memoare i arhivske dokumente s kojih je tek nedavno skinuta oznaka tajnosti, Adam Higginbotham oživio je najveću svjetsku nuklearnu katastrofu očima onih koji su joj svjedočili iz prve ruke. Pisana stilom u kojem se isprepliću istraživačko novinarstvo, znanstveni pristup i naracija dostojna vrhunskog pisca trilera, knjiga jamči zadovoljstvo čitanja širokom krugu čitatelja.

Tina Rae, Jessica Smith: O. K. je ne biti O. K.  Bilo da se trenutačno osjećaš dobro i želiš da tako i ostane ili se mučiš i treba ti pomoć, ova je knjiga za TEBE. Ovaj pozitivni vodič za dobrobit, brigu o sebi i mentalno zdravlje pruža potporu i prepun je ideja koje će ti pomoći da se osjećaš sretno i zdravo. Kao što su svi već vjerojatno primijetili, kad te tko pita kako si, odgovaraš s „dobro”, „izvrsno” ili „nije loše”. Katkad se doista i osjećaš dobro i to je izvrsno – ali što odgovoriti ako se ne osjećaš osobito dobro? Kažeš li da je tako ili to skrivaš? Ako se osjećaš dobro, „O. K. sam” je istinit odgovor – ali ako se ne osjećaš dobro i nije ti lako, skrivanje osjećaja neće ti pomoći. Svi moramo zapamtiti da je O. K. NE BITI O. K. NIJE O. K. skrivati brige i prestati paziti na mentalno zdravlje. U ovoj ćemo knjizi zajedno istražiti neke poteškoće s kojima se možemo suočavati, uključujući česte probleme vezane za mentalno zdravlje među kojima su stres i tjeskoba, problemi vezani za vlastitu percepciju tijela te poremećaji u prehrani. Razmotrit ćemo uzroke takvih poteškoća te načine koji ti mogu olakšati situaciju kako te sve to ne bi previše obuzelo i posve preplavilo. Osim što ćeš podignuti svijest o uobičajenim poteškoćama povezanima s pitanjima mentalnog zdravlja poput tjeskobe i depresije, čitanjem ove knjige spoznat ćeš i određene savjete, trikove i ideje za unaprjeđenje mentalnog zdravlja i njegova održavanja.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime