Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Foto: pixabay
Komunalac add

Janet Skeslien Charles: Pariška knjižnica – Inspiriran istinitim događajima iz Drugog svjetskog rata i životima hrabrih knjižničara iz Američke knjižnice u Parizu, ovaj je roman nezaboravna priča o ljubavi, prijateljstvu i obitelji te snažnoj ulozi književnosti u najtežim životnim trenucima. Pariz, 1939.: Odile Souchet velika je zaljubljenica u književnost i bibliotekarstvo. Kad joj ta ljubav osigura posao u Američkoj knjižnici u Parizu, gdje biva okružena šarolikim i internacionalnim spektrom studenata, pisaca, diplomata i ljubitelja književnosti, te započne vezu s veoma zgodnim policajcem Paulom, čini se da Odile u životu ima sve. No objava rata izokrenut će njezin život, a tako i život onih koji je okružuju, naglavce. Montana, 1983.: Lily je usamljena tinejdžerica koja žudi za avanturom i bijegom iz malenog američkog gradića. Njezin interes pobuđuje njezina usamljena susjeda Odile. Kako Lily otkriva sve više tajni misterioznog života svoje susjede, uočava da ih veže ljubav prema jeziku, kulturi i književnosti, slične žudnje za nekom drugačijom vrstom života te kobna sklonost ljubomori. Dvojni narativ Pariške knjižnice razotkriva kako međuljudski odnosi – oni obiteljski, prijateljski i ljubavni – oblikuju naš identitet te istražuje snažnu ulogu književnosti u formiranju našeg identiteta i pružanju utjehe čak i u najtežim životnim trenucima.

Martina Bitunjac: Lea Deutsch – dijete glume, glazbe i plesa – Lea Deutsch oduševljavala je publiku upečatljivom glumom, pjevanjem i plesom, a novinari su je opsjedali. Mlada je glumica proglašena “čudom od djeteta”. Prvi je put na kazališne daske stala u dobi od samo pet godina, a na kulturnoj je sceni godinama pobuđivala iznimno veliku pozornost. Sve se promijenilo u proljeće 1941. Ustaše su joj izrekli zabranu da glumi, pa čak i da uđe u kazalište kao gledateljica. Unatoč beznadnoj situaciji, Lea i njezina obitelj vodili su neumornu bitku za preživljavanje, sve dok ona, njezina majka i njezin brat naposljetku nisu u svibnju 1943. uhićeni i deportirani u pravcu Auschwitza. Nekoć proslavljena glumica izgubila je život sa svega šesnaest godina. Riječ je o suvremenoj monografiji o istaknutoj kazališnoj karijeri i tragičnoj sudbini najpoznatije hrvatske žrtve holokausta Lee Deutsch (1927-1943), koja je namijenjena stručnoj i široj publici, a posebice mladima. Knjiga ne pripovijeda samo priču žrtve holokausta, već donosi i pregled kazališnih uspjeha iznimne mlade glumice i njezina umjetničkog okruženja, nudi prikaz borbe za preživljavanje u neljudskim vremenima, opisuje birokrate i zločince odane sustavu, ali i opisuje geste ljudi koji su pokazali građansku hrabrost te se suprotstavili ustaškom režimu. Riječ je o vrijednom, detaljnom i pouzdanom historiografskom sumiranju kratkog, ali kazališnim ostvarenjima bogatog života najmlađe članice Hrvatskog narodnog kazališta Lee Deutsch. Knjiga je ilustrirana rijetkim fotografijama „najmlađe Talijine kćeri“ iz međuratnog tiska kao i arhivskim dokumentima iz nekoliko hrvatskih arhiva (Hrvatski državni arhiv, Grafička zbirka NSK, HAZU Odsjek za povijest hrvatskog kazališta) kao i arhiva u Jeruzalemu (Yad Vashem Archives i Central Zionist Archives). Ova mala knjiga povjesničarke Martine Bitunjac nesumnjivo će imati golem kulturni značaj za relevantnu interpretaciju holokausta u hrvatskom kontekstu danas, kao i u neposrednoj budućnosti.

Menno Metselaar, Piet van Ledden: Sve o Anne Frank – Životna priča Anne Frank, s odgovorima na često postavljana pitanja i prekrasnim ilustracijama Hucka Scarryja. Opremljena velikim brojem originalnih fotografija i umjetničkih ilustracija, Sve o Anne Frank nefikcionalna je knjiga za djecu i mlade koja donosi životnu priču Anne Frank od njezina rođenja 1929. u Frankfurtu do smrti u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen početkom 1945. Knjiga se temelji na dnevniku Anne Frank, sačuvanoj korespondenciji, iskazima svjedoka i rezultatima istraživanja, ali donosi i mnoštvo dosad neobjavljenih povijesnih materijala. Autori su u njoj pokušali odgovoriti na pitanja koja djeca i mladi postavljaju prilikom posjeta Kući Anne Frank (npr. Zašto je Hitler mrzio Židove? Gdje leže uzroci holokausta? Tko je izdao Anne? Je li ljudima koji su se skrivali bilo dosadno?) i ujedno upozoriti mlade ljude na opasnosti koje nosi antisemitizam, rasizam, diskriminacija i ukazati im na važnost slobode, jednakih prava i demokracije. Knjigu je osmislila Zaklada Anne Frank koja je osnovana je 1957. godine u suradnji s Ottom Frankom, Anninim ocem. Zaklada je posvećena očuvanju zgrade u Prinsengrachtu 263 u Amsterdamu, gdje su se obitelj Frank i drugi skrivali tijekom Drugog svjetskog rata. Od 1960. godine zgrada, poznata kao Kuća Anne Frank, otvorena je za javnost kao muzej. Menno Metselaar radi u Kući Anne Frank od 1990. i tijekom godina opširno je pisao o Anne Frank, njezinu dnevniku i tajnom skrovištu za različite dobne skupine, doprinoseći izradi raznih publikacija, putujućih izložbi i obrazovnih materijala.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime