Gostovanje Božice Jelušić u Vrbovcu

0
Komunalac add

Jučer je u motelu Marina u Vrbovcu gostovala hrvatska književnica, pjesnikinja i majstorica proze Božica Jelušić koja je vrbovečkoj publici predstavila svoj roman „Čišćenje globusa“. Na početku susreta gošću je predstavila dr. sc. Alojzija Tvorić Kučko, članica vrbovečke Udruge „Osebunjek“ u čijoj je organizaciji održan ovaj događaj – Božica Jelušić rođena je 16. prosinca 1951. godine u Pitomači. Završila je studij hrvatskog i engleskog jezika te se najveći dio svoje radne karijere bavila pedagoškim radom. Pored toga, od mladosti objavljuje poeziju i prozu te kritičke i novinarske tekstove u novinama, časopisima, zbornicima i samostalnim izdanjima. Od 1969. godine do danas objavila je 60 samostalnih naslova poezije i proze. Dobitnica je važnih književnih nagrada i priznanja, nositeljica uglednih stipendija za svoj književni rad. Zastupljena je u čitankama i školskoj lektiri – rekla je Tvorić Kučko.

Govoreći o romanu „Čišćenje globusa“ autorica je istaknula da je nastao dugim slijedom, kroz šest godina. – Ovaj roman predstavlja sukus mojih napora da se u Podravini sačuva jedno plemićko imanje, pod nazivom Barnagor, kako su ga imenovali prvi vlasnici, a to je plemićka obitelj Trezić. To je obiteljski i povijesni roman kojem sam dodala jednu svoju fabulu nastalu tako da sam svaku osobu iz obitelji koju sam uvodila u radnju, planirala izvesti iz radnje po završetku njenog životnog ciklusa. Na taj način nastala je obiteljska kronika – pojasnila je Jelušić. Također, dodaje da je ovaj roman obilježio nedostatak ljubavi među likovima, a posljednje poglavlje pisano je na kajkavskom narječju.

U književnom stvaralaštvu Božice Jelušić osobito se ističe dijalektalni (kajkavski) opus, a publika je jučer imala priliku čuti i anegdotu iz života autorice kojom objašnjava zašto je odlučila početi pisati na kajkavskom. – Moj profesor Bartolić koji je bio kajkavolog i šef katedre, došao je vidjeti moju kćerku koja se nedavno prije toga rodila. Kada je došao, pogledao je u kolijevku i rekao da je to najpametnije što sam do sada u životu napravila. Iako sam do tada napisala već tri knjige, rekao je, a što se knjiga tiče, priznat ću vam tek kada napišete knjigu na kajkavskom – rekla je Jelušić.

Na kraju susreta, gošća je zahvalila Udruzi „Osebunjek“ na organizaciji te predsjednici udruge Katarini Zadriji na pozivu. Događaj je glazbeno popratio prof. Hrvoje Herček koji je na harmonici izveo dvije kajkavske pjesme i time pridonio ugodnoj atmosferi.

Inače, Božica Jelušić stalna je suradnica Hrvatskog sabora kulture, u svojstvu izbornice i voditeljice književnih radionica, a članica je i Društva hrvatskih književnika. Dobitnica je važnih književnih nagrada i priznanja: Nagrada Sedam sekretara SKOJ-a, Maslinov vijenac za sveukupni opus, Galovićeva nagrada za djelo zavičajne tematike, Pasionska baština za duhovnu poeziju, Nagrada MH za najbolji roman, Nagrada Katarina Patačić za dijalektalnu poeziju te dvadesetak nagrada na festivalima D. Domjanić u Zelini i Loboru za Najljepši hrvatski putopis.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime