FOTO Otvorena izložba “Čarobno kolo” Ive Lulić

0
Komunalac add

U Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec jučer je otvorena izložba “Čarobno kolo” autorice Ive Lulić. Riječ je o ciklusu umjetničkih fotografija koji je nastao kao dio projekta “Podravina između mitova i legendi” i predstavlja čarobni svijet nadnaravnih bića iz podravskih narodnih vjerovanja.

Prirodne ljepote, očuvana prirodna baština i podravska sela s baštinjenim elementima tradicijskog života potaknuli su Ivu Lulić na stvaranje ciklusa umjetničkih fotografija inspiriranih podravskom usmenom predajom, mitovima i legendama o vjerovanjima u nadnaravno iz usmene predaje koprivničke Podravine, kaže Marija Mesarić u katalogu izložbe.

Otvorenje izložbe posjetili su vrbovečki učenici te brojni gosti. Na početku izložbe okupljenima se obratila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec Sanja Prijatelj te im prigodnim riječima poželjela dobrodošlicu. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovca Marko Belošević. Glazbenim točkama izložbu su upotpunili Marija Batala, učenica 2. razreda muzičke škole i Luka Lulić, učenik OGŠ Jastrebarsko. Nakon toga, autorica Iva Lulić okupljene je provela kroz izložbu te ispričala ponešto o svakoj postavljenoj fotografiji.

Umjetničke fotografije predstavljaju bogatu i raznoliku prirodnu i kulturnu baštinu Podravine. Bude uspavanu nematerijalnu baštinu, potiču na sjećanja iz djetinjstva o nadnaravnim bićima mraku, vilama, patuljcima, coprnicma, pozojima i drugim protagonistima tog čudesnog svijeta o kojima su bake i djedovi u toplini svojih domova pričali svojim unucima.

Nekoć davno, pričali su naši stari, Podravina je bila fantastično mjesto, napučeno šarolikim bićima, čudesnim stvorenjima o kojima su priče pričali maštoviti Podravci. Pričali su priče o bilogorskim šumama gdje su se krile elegantne i tajanstvene vile, dok su noću njima odjekivali otegnuti krici divljih dekli. Coprnice su dozivale mraz i tuču. Noćne vještice mazale su se posebnom mašću kako bi letjele na metli iznad krošnje hrasta i oraha. Seljane su strašili glođani i mraki, kmice, mrakulje, u krevetu su ih gušile more, a ponekad bi ih posjetio i sam Nečastivi. Posvečkari su noću svjetlucali nad močvarama i mrtvicama. Pojava bele žene bila je znak velikog zla. Nesretnike bi u Dravi i jezerima utapao kralj vodenjak, njegova kraljica vodenkinja zavodila bi mladiće i odvodila u podvodni svijet, a dravska neman – u ljudskom obliku, ali s tijelom od šiblja – otimala bi mlade djevojke u podne – stoji u katalogu.

Izložba u Pučkom otvorenom učilištu može se pogledati do 11. travnja 2024. godine uz prethodnu najavu u tajništvu učilišta.

Inače, Iva Lulić rođena je 1979. godine u Zagrebu. Nakon gimnazije upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu gdje je 2006. diplomirala povijest umjetnosti i etnologiju. Fotografsku naobrazbu stekla je na Arhitektonskom fakultetu – Studij dizajna gdje je slušala i polagala trogodišnji izborni kolegij Fotografija i film.

Godine 2012. dobitnica je ULUPUH-ove nagrade za najbolju mladu umjetnicu. Profesionalno se bavi fotografijom od 2006. godine djelujući kao nezavisna fotografkinja. Članica je ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika – HZSU-a.

Pored značajnog broja samostalnih izložbi dosad je realizirala nekoliko autorskih umjetničkih projekata; Vile i vilenjaci – Artusi (2010.), Svijet Artusa – Gorski kotar (2011.), Krk – otok vila (2013.), Snoviđenja prošlosti (2013.), Nekoć u Vrbovcu (2014.) Podravina između mitova i legendi (2012.-2015.) te Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske (2021.).

U svojim projektima realizira poseban svijet iz mašte bez korištenja modernih mogućnosti računalnih efekata. Svijet u kojem se susreću realno i bajkovito postignut je znalačkom razradom koncepta, promišljenim likovnim korištenjem svjetla i boje u fotografiji te pronicljivom igrom očišta – odozgo, odozdo. Autorski projekti uspješno spajaju kvalitetan fotografski, ali i scenografski rad s elementima socijalnog, humanitarnog i edukativnog djelovanja.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime