FOTO Dječji vrtić Vrbovec ugostio sudionice međunarodnog Erasmus+ projekta

0
Komunalac add

Dječji vrtić Vrbovec je od 30. svibnja do 3. lipnja bio domaćin studijskog posjeta odgojiteljica iz četiri europske zemlje, koje su u Vrbovcu boravile u sklopu međunarodnog Erasmus+ projekta “Inclusion through sensory integration”. U Vrbovec je doputovalo ukupno 18 odgojiteljica iz Islanda, Švedske, Rumunjske i Grčke te odgojiteljice iz Poljske koje su u projektu sudjelovale kroz eTwinnig platformu.

U Dječjem vrtiću Vrbovec u projekt su uključene skupine Pčelice (starija vrtićka skupina, odgojiteljice Katarina Dragičević i Natalija Šustek) i Sovice (srednja jaslička skupina, odgojiteljice Ivana Katinić i Natalija Matulić). Cilj projekta je podržati inkluziju kroz senzornu integraciju za svu djecu, uz naglaske na pismenost, aktivnosti na otvorenom, kreativni izričaj te prostorno-materijalno okruženje.

Gošće su pratile aktivnosti u vrbovečkom vrtiću, sudjelovale na raznovrsnim prezentacijama, radionicama, stručnim posjetima i diskusijama te kulturnom istraživanju zemlje domaćina. Cilj ovih posjeta je razmjena ideja i radnih praksi te mogućnost propitkivanja drugačijih metoda rada, pojasnila je koordinatorica projekta za Dječji vrtić Vrbovec Natalija Šustek.

Tema ovog našeg posjeta bila je aktivnosti na otvorenom. U srijedu smo proveli dan u šumi u Bolču zajedno s djecom i roditeljima. Imale su priliku vidjeti sve aktivnosti koje provodimo na otvorenom. Svidjela im se suradnja s roditeljima, s kolegicama i lokalnom zajednicom. U četvrtak smo imali tzv. jobshadowing, svaka je provela oko dva sata u jednoj vrtičkoj grupi, tako da su mogle vidjeti odgojno-obrazovni proces. Oduševljene su činjenicom da se intenzivno pripremamo za rad s djecom i činjenicom da uspijevamo raditi s tolikim brojem djece u jednoj grupi, veći dio dana same u smjeni, što kod njih nije slučaj, pogotovo ne u Švedskoj ili Islandu. Oduševljene su suradnjom naših roditelja jer je kod njih kažu to jako teško postići – rekla je Šustek.

Odgojiteljice vrbovečkog vrtića svojim su gošćama predstavile i našu kulturu, hranu i običaje. – Jako ih je zanimao naš kraj i naši običaji, mi smo im pripremile brojne rekreativne aktivnosti. Posjetile smo naše vinograde jer su ih jako zanimala vina našeg kraja. Bile su oduševljene našim kletima. Pripremile smo i kulturne sadržaje, uz vodstvo Sanje Prijatelj išli smo u obilazak Kule Zrinski i Muzeja Grada Vrbovca, na Ljetnoj pozornici organiziran je nastup Limene glazbe i mažoretkinja Vrbovec. Vodili smo ih i u Zagreb i na Plitvička jezera. Bile su zaista oduševljene našim trudom i gostoprimstvom – istaknula je Šustek.

Svoje dojmove s gostovanja u Vrbovcu s nama je podijelila glavna koordinatorica projekta Anna Sofia Wahlstrom iz Islanda. – Odlični ste domaćini i jako ljubazni, ugodno smo iznenađeni međusobnom suradnjom svih članova vaše lokalne zajednice, svi su angažirani i pomažu u radu vrtića, što je moramo reći u nekim drugim zemljama sudionicama ovog projekta jako teško postići. Jako nas je zanimala vaša pedagoška praksa, recimo kod nas u Islandu puno više odgajatelja radi u smjeni s djecom. Da nam je netko rekao da odgajatelj može sam raditi u smjeni s više od 20 djece, rekli bi mu da je to nemoguće. Ovdje smo vidjeli vaše odgojiteljice koje u tome uspijevaju i impresionirane smo s njihovim trudom i radom. Oduševljene smo i visokom razinom stručnosti i načinom na koji vaše odgojiteljice koriste svoju okolinu u kreiranju puno prilika za učenje s djecom. Odlazimo doma s puno dobrih primjera i ideja – istaknula je Wahlstrom.

Na kraju uspješnog gostovanja svima je na angažmanu zahvalila zamjenica ravnateljice Dječjeg vrtića Vrbovec Petra Prelog. – Ovaj je projekt pokazao koliko sve institucije i roditelji međusobno surađuju i koliko su svi sudionici važni u odgoju djece. Želim se zahvaliti našim odgojiteljicama Katarini, Nataliji, Ivani i Nataliji na organizaciji svih aktivnosti koje su provodile tijekom cijele pedagoške godine, a osobito pri dolasku naših kolegica iz drugih zemalja. Zahvaljujem se i svim djelatnicima našeg vrtića, Pučkom otvorenom učilištu i Sanji Prijatelj, Limenog glazbi mažoretkinjama, Ljiljani Stanko i Dječjem ansamblu Petar Zrinski, Šumariji Vrbovec, vama što ste nas medijski pratili, našim roditeljima. Bez svih spomenutih aktera ne bismo bili u mogućnosti u ovako dobrom svjetlu prikazati naš vrtić, grad i našu zemlju – naglasila je Prelog.

Svaka etapa projekta uključuje 1 do 2 studijska posjeta svakoj od zemlji sudionika. U rujnu protekle godine odgojiteljice Dječjeg vrtića Vrbovec posjetile su Island, vrtić Gefnaborg u Garđuru. U listopadu je planirano novo studijsko putovanje u Grčku.

Na kraju posjeta sudionicima projekta uručeni su certifikati nakon aktivnosti prenošenja ideja i znanja iz predškolskog odgoja.

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime